Last news in Fakti

29 Май, 2024 17:49 1 685 32

Буруджиева: Сериозна изненада ще е, ако резултатите от изборите дадат възможност бързо да се състави кабинет

  • татяна буруджиева-
  • избори-
  • резултати-
  • съставяне-
  • кабинет

Изненадата може да дойде от активността на гражданите. Твърдо виждам около 45% и още, които мислят. Ако излязат и колебаещите се, и активността достигне до 50%, ще е много голяма изненада, и това ще се отрази на цялото разпределение, коментира политологът

Буруджиева: Сериозна изненада ще е, ако резултатите от изборите дадат възможност бързо да се състави кабинет - 1
Снимка: NovaNews

Изненади се очакват на изборите 2 в 1 у нас на 9 юни и една от тях ще е, ако активността се доближи до 50%, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР.

Тя смята, че политическата, партийната и електорална логика казват, че не трябват да има избори и през есента. "Но това не означава, че на практика не може да има, но тогава ще станем свидетели на сътресение", предупреди Буруджиева в предаването "Нещо повече".

"Изненадата може да дойде от активността на гражданите. Твърдо виждам около 45% и още, които мислят. Ако излязат и колебаещите се, и активността достигне до 50%, ще е много голяма изненада, и това ще се отрази на цялото разпределение. Голяма изненада ще бъде, както оставането на малко партии в парламента, така и влизането на много партии, защото такива са нагласите, че не може да се предвиди. Трето - сериозна изненада ще е, ако резултатите дадат възможност бързо да се състави правителство. Но има и очаквания пак да се ходи на избори", коментира политологът.

Според доц. Буруджиева медиите и социалните мрежи дават достатъчно поле на политиците да се изявяват. И това е позитивна страна на кампанията, защото дава възможност на хората да видят, да се ориентират и да разберат, че имат избор.

"Кампаниите вървят вяло, има такива, които са от буквално от миналия век. Бих казала, че има само един начин, който столетия не се променя и това е директната срещата с хората. Но политиците се държат като на научна конференция, заменяме политика с глас по мегафона или с някакво бързо минаване през публични места, колкото да се снимаме и да се покаже в мрежите, че сме били тук и там. Но всичко това не носи принадена стойност", коментира Буруджиева.

Според нея "негативната част и нарушаване на закона говори за неглижиране и пренебрежение от страна на политиците към това да се подготвят добре за кампаниите".

"И да не ни поставят нас гражданите като глупаци, че всичко може да им мине. Ясно се вижда от данните, че хората се ориентират много по-добре с личностите отколкото с тезите им. И тази персонификация в политическата комуникация е нож с две остриета", предупреди доц. Татяна Буруджиева.

И обясни, че има много решаващи неща, които зависят от нашия избор:

"Първо - дали ще гласуваме и второ какво ще изберем. От това как ние ще гласуваме, трябва да е адекватно на онова, което изискваме от политиците като работа и отношение. Нашият вот е решаващ, защото от него зависи, как ще се подредят политическите сили в НС и какво правителство ще имаме или пак ще отидем на избори", препоръча тя.

Според нея данните сочат, че резултатите от двата избора ще се разминат, не с много, защото българите правят разлика между евролистите и националните, дори на една и съща партия.

Татяна Буруджиева прогнозира, че има опасност България да влезе в италианския вариант – 8 – 9 партии в парламента с по 4 – 5% и се менкат.

"Надявам се да не стигнем до там".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 14 Отговор
    Възраждане със 130 депутати
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕСХАЧ

    21 1 Отговор
    Стига с тази 35-40% активност. Във България няма 6.8 млн гласоподаватели, а най- много 5млн. Следователно при 2.7 гласуващи това е 54% активност. Кога ще се оправят избирателните списъци.
  • 4 Мое мнение

    26 0 Отговор
    "Буруджиева: Сериозна изненада ще е, ако ....." Аз мисля, че този път ще бъдете много сериозно изненадани. Така както бикът изненадва кравата ...така ще бъдете изненадани.
  • 5 Чекмеджан ефенди

    29 0 Отговор
    Едни и същи платени АНАЛИзаторИ всеки ден ни навирате в очите.
  • 6 да да

    6 2 Отговор
    Друг път!Вот без вот,Кен ще ги нареди и това ще бъди!Демо-ски локуми,! Лапаха и същите пак ще лапат....
  • 7 Хмм

    16 7 Отговор
    А след изборите и съд за ограбилите народа. За тия които откраднаха милиардите, опразниха военните складове, раздадоха самолети, танкове и ракетни комплекси, а сега се готвят да откраднат и двата атомни реактора за Белене. Ще има пак народен съд. Историята се повтаря.
  • 8 БКП - румен пилона и буда ломоносов

    27 1 Отговор
    За всички вече е ясно, че Пеевски и Борисов са едно цяло, което дърпа България назад. Масовото гласуване е лекарството срещу тях!
  • 9 Говоряща глава за 20 000

    10 3 Отговор
    А, говореща глава, наследница на шумкар-убиец и национален предател.
    Сега работи за pyckите eничаpи Буци, Гуци и зеленЧорап
  • 10 Димитрий

    8 1 Отговор
    То кабинет и сега си има, при това 100% собственост на ДпС. За какво ни е друг, след като така или иначе те си имат цялата власт, ама са в "опозиция"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе

    6 1 Отговор
    Това моме гълта ли?

    Коментиран от #21

  • 13 Все ми е тая

    8 0 Отговор
    Банкянския ром да си прави правителство..нали е голямо шефче
  • 14 Отивай да бачкаш нещо моля

    11 2 Отговор
    Таз ли е партизанката..тя някога с честен труд изкарала ли си е хляба?

    Коментиран от #17

  • 15 Квак Квак Квак

    7 4 Отговор
    Комунягите в България няма да се наиграят докато не почнат да спират Еврофондовете
    Виждам че другаря Радев работи силно по въпроса
  • 16 РЕАЛИСТ!

    10 2 Отговор
    Сериозна изненада ще е, ако Боруджиева ,поне веднъж не е залегнала с картечницата на амбразурата,в защита на Чекмедже-Ефенди...!
  • 17 Поне за...

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Отивай да бачкаш нещо моля":

    ...скапаната си боя за коса да бе изкарала пари...?!
  • 18 Небой се

    0 2 Отговор
    Няма да има изненади
  • 19 хасан двата у....

    0 0 Отговор
    малииии бате ,те това какъв патлак крие в гащите....
  • 20 Язовец

    7 1 Отговор
    Аз ще гласувам за Възраждане. И това няма да е изненада за никого.

    Коментиран от #22

  • 21 СЪС СИГУРНОСТ...!

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Много и е смазано ченето...
  • 22 Всички

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Язовец":

    ще гласуваме за Възраждане, единствената алтернатива на подлогите съсипващи страната ни!!!
  • 23 Осемосем

    5 0 Отговор
    Тая намеква,че ще има големи различия между лъжливите им предварителни резултати и истинските такива.
  • 24 нннн

    7 0 Отговор
    Хора, гласувайте! От стотина партии - леви, десни, средни; че и шарени - все някоя ще ви допадне. ,,Не подкрепям никого", всъщност,.е равносилно на ,,Подкрепям всички".
  • 25 ПИШЕ В УИКИПЕДИЯ

    4 1 Отговор
    ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА Е ДЪЩЕРЯ НА УБИЕЦА ОТ БКП ИВАН БУРУДЖИЕВ.

    Коментиран от #28

  • 26 Име

    2 1 Отговор
    ГЕРБ нямат вече два (2) мандата - Президент, нямат вече и кмет на София, имат едни трактори и комбайни и с това опитват, блокади на Центъра, но е прозрачно. На практика - се гледат доходите.

    Иначе са много приятни - като почнат да се усмихват, ама - стана неприятно.
  • 27 Ото Скорцени

    3 2 Отговор
    Изненада ще бъде ако Възраждане вземе над 151 депутата.
  • 28 Ото Скорцени

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ПИШЕ В УИКИПЕДИЯ":

    Иван Буруджиев е прототип на Пантер от "Черните ангели".
  • 29 Пипо

    2 0 Отговор
    Не съм гласувал от 20 години, докато избора ми е ограниче между тикви, парапети и всчкакви там подобни прякори няма смисъл. Повечето ми познати са така или не гласуват или с "Не подкрепям" или "срещу всички" за някоя от локалните патийки които не стигат до парламент. Всички тия гласове разбира се след това се открадват съвсем законно, защото в парламента пак са си 240 и келемета като Боко и Пеевски се бият в гърдите че разбираш ли Народа ги бил избрал. Госпожо Буруджиева не 50% да стигате и 30% незнам дали реално има.
  • 30 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Внучката на Буров си е Атлантик ДА БЕЙБИ! АХХХАХАХАХ
  • 31 Езоп

    0 0 Отговор
    Тази гербаджийска патица пак е актуална ама народа ще я убие с камъни
  • 32 бибо

    0 0 Отговор
    Тази лелка използва ли Интимохел за вагинална сухота пита народа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол