Отидете към основна версия

1 578 21

Психиатър: Нашият политически живот има само една единствена валидност и тя е сценичната

  • избори-
  • сценична реалност

В телевизиите се разиграва спектакъл на едно интригантство, в които се мерят уменията на основните актьори, които не се променят, защото те са народни артисти, смята Николай Михайлов

"От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде санкционирано. Става дума за борба, която не е само благородна, а е чисто и просто императивна за оцеляването на нашия свят. Простосмъртният човек не се интересува от проблемите на хегемона".

Това коментира в интервю за БНР д-р Николай Михайлов, психиатър.

Според него, когато гласоподавателят решава да изпраща хора в нашия и в Европейския парламент, то тези хора трябва да са свободни от пропаганда, независимо от техния възглед:

"Ако днес изборите имат някакъв залог, основно европейските, то е в ЕП да се настанят хора, които имат остатъчна връзка с реалността и кураж да съобщават това, което знаят за нея - хора, които все още са способни на очевидности, могат да ги цитират, виждат и произнасят.

Това не е толкова широко разпространено, колкото ни се струва. Това са редки дарования към този исторически час, а те в същото време са най-дефицитният и най-сериозният артикул. Това, което става, е една ескалация с ядрени залози - нещо страшно, което трябва да бъде първо проучено от хора, които имат куража да гледат, а не малодушието да си представят, че злото е нещо, което по автоматизма на нашата принадлежност към привилегирования свят ще ни бъде спестено, защото ние сме под гаранцията на хегемона. Това е тежка илюзия", изказа мнението си той.

По думите на д-р Михайлов има един "паневропейски шемет" - състояние на проточено, системно лекомислие, в което съществените въпроси не могат да бъдат зададени, затова и отговорите не са налице.

"Сякаш няма никаква актуална заплаха върху европейския мир, върху привичния начин на живот, върху илюзията за благоденствие, което сякаш трае вечно и т.н. - тези пропагандни клишета, които омагьосаха хората, е защото се мислят и преживяват нещо като естествено право, като природен феномен - Европа е страна на благоденствието и точка", добави той.

"Но се забелязва някакъв особен амок на политическите върхове, които не само паразитират върху идеята за собствено всемогъщество, но и върху това, че това всемогъщество на всяка цена трябва да бъде гарантирано, поддържано и осъществено с всички рискове, с рисковете на шантажа, на блъфа, на покера и руската рулетка. Това е крайно опасна игра. Това се играе в момента", коментира психиатърът.

"Кой е виновен - не решава въпроса днес. Това, което решава въпроса днес, е здравомислието и куражът да се даде сметка за това, че на нас ни предстои или договор, или армагедон. Договорът изглежда невъзможен поради тази словесна ескалация, проточена пропаганда и пропагандна стилизация на основните образи на противника до откровен сатанизъм на образа. Със Сатана не може да се преговаря. А ако нямаш алтернатива, това означава, че нямаш алтернатива и за договор", коментира д-р Николай Михайлов.

Той е категоричен, че и от двете страни на конфликта има хора със здрав разум. Фанатизираните хора, които още си представят, че решението на конфликта и постигането на мира минават през война, включително с ядрени средства, са в умствено и морално помрачение, подчерта психиатърът.

Според него ЕС няма да преосмисли ролята си. Той се надява обаче парламентите - националният и Европейският, да са места на откровен, сериозен и отговорен дебат, а хората в тях трябва да имат куража да говорят.

За националните избори д-р Михайлов смята, че ще получим още от същото:

"То ще се разиграва с огромна театрална сериозност, защото нашият политически живот има само една единствена валидност и тя е сценичната. В екраните на телевизиите се разиграва един спектакъл на едно вечно интригантство, в които се мерят и се изчисляват уменията на основните актьори, които не се променят, защото те са народни артисти и никой не може да ги свали от сцената. Ще играят старите".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове