Отидете към основна версия

1 060 19

Георги Кадиев: Ние сме в Сивия списък за пране на пари, това е достатъчно основание да ни откажат влизане в еврозоната

  • еврозона-
  • пране на пари

Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи той

В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, част от "Левицата".

"Просто си търси виновен. Борисов разбира, че не може да се залепи за Пеевски. Не иска да бъде зависим от ДПС и смятам, че ще отидем на избори".

Няма как всички да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС, както предлагат от "Възраждане", посочи още Кадиев.

Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи още той.

"Първо БСП трябва да си оправи вътрешния проблем".

Бившият заместник - министър на финансите коментира новината, че България не е готова да влезе в еврозоната.

Два доклада на ЕК и ЕЦБ констатираха това. Става дума за проблеми, свързани с инфлацията.

"Разговорът не е около това дали искаме да влезем на първи януари, или на първи юли, а доколко сме готови и доколко има смисъл. Освен, че не сме готови, не е хубаво да влезем по-рано, отколкото трябва".

Кадиев коментира думите на управителя на БНБ, който смята, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е възможно, "ако имаме проевропейско правителство с широка подкрепа и широк хоризонт на действие".

"Подготвя си почвата да обясни защо не е станало през 2025 година.

Аз ще кажа, че просто не сме готови и няма смисъл възторжено да бием тъпана колко е хубаво да влезем в средата на годината. Не се влиза в средата. Няма такъв случай досега.

Докато средният доход на населението не достигне 80% от средноевропейския, ние не трябва да влизаме в еврозоната. Заедно с нея върви инфлация и трябва да има някакъв резерв. Движим се в правилната посока. В момента сме на 64%.

Илюзия е, че влизайки, нещо страшно хубаво ще се случи. Ръстът на икономиката е най-важното нещо. Трябва да бъде прекроена и данъчната система".

Дори тези два доклада да бяха положителни, не беше задължително да ни приемат, защото решението се взима от Съвета на министрите, обясни още той

"Ние сме в Сивия списък за пране на пари. Това е достатъчно основание да ни откажат. Нямаме и редовно правителство. Защо твърдим, че сме готови за еврозоната?"

Ако трябваше да залагам – по-скоро бих очаквал да влезем през 2027 г., но това не означава, че трябва да проспиваме шанса за 2026 - та, каза Кадиев.

Той обясни, че Хърватска е приела закон, според който 9 основни храни са с регулирани цени за първите 6 месеца след приемане на еврото, както и закон, с който се слага таван на цените на горивата. Това са мерки за пресичане на спекулата. Кадиев смята, че подобни може да приеме и нашият парламент.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове