Last news in Fakti

27 Юни, 2024 10:12 1 049 19

Георги Кадиев: Ние сме в Сивия списък за пране на пари, това е достатъчно основание да ни откажат влизане в еврозоната

  • еврозона-
  • пране на пари

Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи той

Георги Кадиев: Ние сме в Сивия списък за пране на пари, това е достатъчно основание да ни откажат влизане в еврозоната - 1

В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, част от "Левицата".

"Просто си търси виновен. Борисов разбира, че не може да се залепи за Пеевски. Не иска да бъде зависим от ДПС и смятам, че ще отидем на избори".

Няма как всички да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС, както предлагат от "Възраждане", посочи още Кадиев.

Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи още той.

"Първо БСП трябва да си оправи вътрешния проблем".

Бившият заместник - министър на финансите коментира новината, че България не е готова да влезе в еврозоната.

Два доклада на ЕК и ЕЦБ констатираха това. Става дума за проблеми, свързани с инфлацията.

"Разговорът не е около това дали искаме да влезем на първи януари, или на първи юли, а доколко сме готови и доколко има смисъл. Освен, че не сме готови, не е хубаво да влезем по-рано, отколкото трябва".

Кадиев коментира думите на управителя на БНБ, който смята, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е възможно, "ако имаме проевропейско правителство с широка подкрепа и широк хоризонт на действие".

"Подготвя си почвата да обясни защо не е станало през 2025 година.

Аз ще кажа, че просто не сме готови и няма смисъл възторжено да бием тъпана колко е хубаво да влезем в средата на годината. Не се влиза в средата. Няма такъв случай досега.

Докато средният доход на населението не достигне 80% от средноевропейския, ние не трябва да влизаме в еврозоната. Заедно с нея върви инфлация и трябва да има някакъв резерв. Движим се в правилната посока. В момента сме на 64%.

Илюзия е, че влизайки, нещо страшно хубаво ще се случи. Ръстът на икономиката е най-важното нещо. Трябва да бъде прекроена и данъчната система".

Дори тези два доклада да бяха положителни, не беше задължително да ни приемат, защото решението се взима от Съвета на министрите, обясни още той

"Ние сме в Сивия списък за пране на пари. Това е достатъчно основание да ни откажат. Нямаме и редовно правителство. Защо твърдим, че сме готови за еврозоната?"

Ако трябваше да залагам – по-скоро бих очаквал да влезем през 2027 г., но това не означава, че трябва да проспиваме шанса за 2026 - та, каза Кадиев.

Той обясни, че Хърватска е приела закон, според който 9 основни храни са с регулирани цени за първите 6 месеца след приемане на еврото, както и закон, с който се слага таван на цените на горивата. Това са мерки за пресичане на спекулата. Кадиев смята, че подобни може да приеме и нашият парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    7 1 Отговор
    Ти от къде изпълзя беее?
  • 2 Реалност

    7 0 Отговор
    Какъв сив списък бе Гоше, ние тук сме пералнята на ЕС мръсни пари. Лошото е, че те ни направиха пералня, искат да сме такава и ни държат на това положение, така ги устройваме.
  • 3 Нах

    9 3 Отговор
    А дано да ни откажат ,че това ще ни е погребението.
  • 4 Мъдрият

    9 1 Отговор
    Никога не трябва да влизаме в еврозоната!

    И ако тия продажни политици се опитат да ни го наложат без преди това да има референдум по въпроса - ще се вдигнем на протести и ще ги изметем!
  • 5 Беззаконието на Юруша!

    3 0 Отговор
    Беззаконието на Юруша! Даде своите резултати! Всяко действие Първо трябва да е Законно! - Не да се отнемат Конституционни и Човешки права! И после насочено към Просперитет за Обществото! А не само на една част от него! Не може да градиш Своя просперитет! Ограбвайки останалите! - Лишавайки ги от техните Основни Човешки Права!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Борбата не е за € или лев!Борбата е кой да паразитира върху гърба на бг-данъоплатец.Дали ще са нашите гладни-пиявици или чужди вече поохранени.Всичко,което ви казват е подчинено на тази аксиома!
  • 7 Тома

    4 1 Отговор
    Най много по списъка Магнитски за пране на пари има в България.От Испания доказаха че и тиквата е перач на пари а простите го избраха първи на изборите.Каква еврозона какви 5 лева.
  • 8 брендо има безброй имоти

    0 0 Отговор
    а и е осъден за това . Каналите му с наркотици дали ги има . Най-вероятно е Румъния и Италия да са се задействали . Така няма да ги има вече . Като е осветен дори Украйна се задейства и го хвана . Конкурентите може да го погнат . И те перат . Като е наказан сигурно от ЕП ще ни похвалят . И списъка може да не ни съдържа . След време . Интересно . Покрай него има ложи , лобисти , то не може да се изброят всички .
  • 9 един

    2 1 Отговор
    "Ние" не значи всички ние като народ, а посткомунистическата мафия в която вероятно си и ти Кадиев,пояснявай ги тия неща!
  • 10 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Беззакония
  • 11 тиририрам

    4 1 Отговор
    Не, бе, правили сме били протести. Не сме били покорно стадо.
  • 12 Супер!

    4 1 Отговор
    Двоен положителен ефект - хем ще си имаме пари, защото, за да ги переш, значи ги имаш, хем няма да плащаме дълговете на западните тунеядци!
    Осъзнавате ли, че хора като Брендо и Ружа Игнатова са национално богатство, съвременни Робин Худовци, които взимат от крадливите западняци и връщат националното ни богатство! Защото, каквото и да правят, голяма част от тези милиарди се влива в българската икономика, което е добре за всички нас!
  • 13 е легално ЕС и МВФ ни провериха

    0 1 Отговор
    нап и митниците се обединиха . не разкриха пране . Докладваха на ЕК . Така ще отпуснат и средствата по ПУ . Друго не можем да направим .
  • 14 да питам Кадиев

    5 1 Отговор
    що се отказа от Иванчева и я изостави
  • 15 Вие сте

    2 0 Отговор
    В "сивата зона" при евентуален сблъсък с Русия и "това е достатъчно основание да ви откажат влизане в еврозоната". А иначе основания бол ,стига да искат бюрократите могат да намерят причина и да ви извадят от ЕС и да ви порицаят публично. Въпрос на интереси и на желание. Не ви искат ,а вие се бутате. Зеленски ви послужи за отличен пример. Но той принесе в жертва народ и територия - нещо ,което вие не можете да си позволите защото тогава България ще изчезне напълно. Не ,че на вас много ви пука за географското понятие "България" и българския народ ,сред който "няма материал" ( както се изрази ББ) ,но от кого ще крадете тогава.
  • 16 Пияната тояга

    1 1 Отговор
    БСПеееасите са същите като Боковчетата и ппдеееасите ,просто не са на власт и го играят опозиция.
  • 17 Мръсните

    1 2 Отговор
    Руснаци Станали перачи
  • 18 Тракия

    2 0 Отговор
    Аман от козяшки опорки ! 😡

    Дания, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция , да не са станали азиатци без евро ?
  • 19 киро

    1 0 Отговор
    Търговеца на електричество взе да говори за сив сектор хората знаят,че без депутат не можеш да слагаш фотоволтаици
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове