Отидете към основна версия

2 256 40

Харизанов: Никой не иска да е създател на кабинет "Орешарски 2" и да е участник в него

  • георги харизанов-
  • създател-
  • кабинет орешарски 2-
  • участник

"Тъжна история. Неприятно ми е да живея в такива времена", каза анализаторът относно случващото се с партия "Величие" в парламента. По думите му има няколко проблема в тази "многопластова идеологическа организация"

Снимка: Нова телевизия

"На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният толеранс за всяко едно нещо, това правителство да подаде оставка и да си тръгне".

Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов.

"Тъжна история. Неприятно ми е да живея в такива времена", каза той относно случващото се с партия "Величие" в парламента. По думите му има няколко проблема в тази "многопластова идеологическа организация".

"След всичко, което видяхме през годините, доживяхме да видим и "Величие"", изтъкна Харизанов в предаването "Преди всички". И добави:

"Каквото и да се случи утре, в случай, че това правителство бъде гласувано, тези разправии и всичко, което чухме, целият сюжет около тази партия ще направят така, че се връщаме в годините на правителството на Орешарски. В момента започваме лека полека да навлизаме в тази хипотеза преди утрешното гласуване. Нищо в личността и политическата история на Росен Желязков и на номинираните за министри не заслужава подобно отношение и подобно сравнение, а то вече започва да се налага от само себе си. Ситуацията, в която изпадна цялата политическа система, е все по-неприятна и за гледане, и за коментиране, но тя става все по-неприятна и за живеене".

По думите му основният проблем е в системните партии. Управлението не търпи вакууми, обясни анализаторът:

"Когато т.нар. системни партии не се справят с това да излъчат подходящите хора, да излъчат подходящите послания и по този начин да спечелят достатъчно гласове, да продадат политическия си продукт на достатъчно хора на изборите, са възможни подобни явления, които с незначителните при нормална избирателна активност 100 хил. гласа в момента да се превърне в централен сюжет".

Според него е най-нормално ГЕРБ да предложат силните си фигури като част от евентуален нов кабинет.

"ГЕРБ и останалите политически сили продължават да живеят с мисълта за твърдото си ядро и всичко, което се прави и се говори, е насочено към избирателите на ГЕРБ. И присъствието на Борисов в президентството и на консултациите, и на връчването на мандата, и състава на правителството са ясно послание към избирателите на ГЕРБ".

Защо правосъдният министър трябва да е нечий, попита Георги Харизанов относно предложения проектокабинет.

"Защо не приемем, че правосъдното, земеделското министерства са министерства, които са ръководени от секторни специалисти и че това е някакъв жест на приемственост по отношение на служебното правителство, ако щете и към президента. И е послание, че светът не започва и не свършва с това правителство. Приемствеността не трябва на всяка цена да бъде тълкувана като намеса на мафията в политиката, защото този сюжет се изчерпа".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол