Отидете към основна версия

4 402 60

Филиз Хюсменова остро срещу Йордан Цонев: Няма етнически проблем в ДПС!

  • филиз хюсменова-
  • дпс-
  • йордан цонев-
  • етнически проблем

Не всичко е позволено в името на постигането на целите, предупреди политикът

Снимка: БГНЕС

“От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос”. Това казва в свое политическо послание Филиз Хюсменова, бивш депутат и евродепутат, бивш зам-председател на парламента, един от най-уважаваните политици в ДПС, което тя изпрати до Епицентър. бг.

Повод за реакцията ѝ е хвърлянето на “етническата карта” в процесите, които се развиват в Движението. Вчера Йордан Цонев се оплака по бТВ, че от 25 години бил "българчето в тази партия" и обвини привържениците на Доган в етнически пристрастия.

“Даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици”, пише Хюсменова.

И препоръчва на всеки политик “да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си и да помни, че те могат да предизвикват уважение, но могат и да омаскаряват, заблуждават, и да отприщват лавина след себе си…”

Ето цялото послание на Филиз Хюсменова:

Думите в политическото пространство девалвираха особено силно във времето на последните шест избора за парламент.

Хората с право не вярват в политическите слова. Те не помагат да се открои истината. Те обиждат, омаскаряват, заблуждават, снижават нивото на културата в цялото общество. И най – вече, престанаха да бъдат мост между политиците и избирателите, не са градеж на единство, а на разделение.

Затова, наред с притеснението от ситуацията в ДПС, вътрешно се успокоявах и даже тайничко се гордеех, че в днешния ни политически живот има човек – д-р Ахмед Доган, чиито думи, мнение и анализ се очакват с такова желание, нетърпение и уважение! И в действителност, неговото изявление е рубиконът (в превод от латински буквално означава „жребият е хвърлен, след което няма връщане назад“). Думите му станаха и пътепоказател, ориентир и за членовете на ДПС, и за мнозина, които днес са на политическата сцена. И по моему, ще бележат бъдещите обществени взаимоотношения.

Върна се вярата ми в положителните сили и въздействие на политическото говорене и скромно препоръчвам на всеки политик да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си, ... ако може, разбира се, и да помни, че те могат да бъдат всичко това, за което говорих в началото, но и да отприщват лавина след себе си.

Това особено се отнася до хвърлената в публичното пространство „етническа карта“ и търсения „етнически привкус“ в събитията в ДПС. По същество се излага становище за различно отношение, поведение и третиране в ДПС, основаващо се на българската етническа принадлежност на членовете на Движението, т.е. претендира се за дискриминация. „Смешен плач“!

От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос. И никой не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност. Обратното, постепенно в ръководството на партията, включително и позицията на председател на ДПС, е заемана от хора с различен етнос.

Заиграването с етнически взаимоотношения след 25 години присъствие на най - високо ниво в управляващите и представителните органи на партията е, меко казано, несериозно.

Но даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици.

Една от силните страни на държавата ни е етническият мир, с него се гордеем пред света, берем плодовете му и живеем в мир и спокойствие. Подобни изявления посягат на самото завоевание и на носителите му. Това е безотговорност!

Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики (то има ли такива), те са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране, противопоставяне. Тези действия нямат общо с етнос. Те са организационни, тактически, но и стратегически повлияващи ДПС.

И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Заради членовете на ДПС от всички краища на страната, които се вълнуват, притесняват, които изказват позиции, искат яснота и действия, ще подчертая, че партията ни е за многообразие, за толерантност, за заедност и за пореден път трябва да останем на висотата на тези понятия, и претендирайки за тях, да ги отстояваме чрез тях.

Защото сме представители на партия, в чиято идентичност са вплетени основните права и свободи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове