13 Юли, 2024 12:04 4 399 60

Филиз Хюсменова остро срещу Йордан Цонев: Няма етнически проблем в ДПС!

  • филиз хюсменова-
  • дпс-
  • йордан цонев-
  • етнически проблем

Не всичко е позволено в името на постигането на целите, предупреди политикът

Филиз Хюсменова остро срещу Йордан Цонев: Няма етнически проблем в ДПС! - 1
Снимка: БГНЕС

“От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос”. Това казва в свое политическо послание Филиз Хюсменова, бивш депутат и евродепутат, бивш зам-председател на парламента, един от най-уважаваните политици в ДПС, което тя изпрати до Епицентър. бг.

Повод за реакцията ѝ е хвърлянето на “етническата карта” в процесите, които се развиват в Движението. Вчера Йордан Цонев се оплака по бТВ, че от 25 години бил "българчето в тази партия" и обвини привържениците на Доган в етнически пристрастия.

“Даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици”, пише Хюсменова.

И препоръчва на всеки политик “да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си и да помни, че те могат да предизвикват уважение, но могат и да омаскаряват, заблуждават, и да отприщват лавина след себе си…”

Ето цялото послание на Филиз Хюсменова:

Думите в политическото пространство девалвираха особено силно във времето на последните шест избора за парламент.

Хората с право не вярват в политическите слова. Те не помагат да се открои истината. Те обиждат, омаскаряват, заблуждават, снижават нивото на културата в цялото общество. И най – вече, престанаха да бъдат мост между политиците и избирателите, не са градеж на единство, а на разделение.

Затова, наред с притеснението от ситуацията в ДПС, вътрешно се успокоявах и даже тайничко се гордеех, че в днешния ни политически живот има човек – д-р Ахмед Доган, чиито думи, мнение и анализ се очакват с такова желание, нетърпение и уважение! И в действителност, неговото изявление е рубиконът (в превод от латински буквално означава „жребият е хвърлен, след което няма връщане назад“). Думите му станаха и пътепоказател, ориентир и за членовете на ДПС, и за мнозина, които днес са на политическата сцена. И по моему, ще бележат бъдещите обществени взаимоотношения.

Върна се вярата ми в положителните сили и въздействие на политическото говорене и скромно препоръчвам на всеки политик да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си, ... ако може, разбира се, и да помни, че те могат да бъдат всичко това, за което говорих в началото, но и да отприщват лавина след себе си.

Това особено се отнася до хвърлената в публичното пространство „етническа карта“ и търсения „етнически привкус“ в събитията в ДПС. По същество се излага становище за различно отношение, поведение и третиране в ДПС, основаващо се на българската етническа принадлежност на членовете на Движението, т.е. претендира се за дискриминация. „Смешен плач“!

От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос. И никой не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност. Обратното, постепенно в ръководството на партията, включително и позицията на председател на ДПС, е заемана от хора с различен етнос.

Заиграването с етнически взаимоотношения след 25 години присъствие на най - високо ниво в управляващите и представителните органи на партията е, меко казано, несериозно.

Но даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици.

Една от силните страни на държавата ни е етническият мир, с него се гордеем пред света, берем плодовете му и живеем в мир и спокойствие. Подобни изявления посягат на самото завоевание и на носителите му. Това е безотговорност!

Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики (то има ли такива), те са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране, противопоставяне. Тези действия нямат общо с етнос. Те са организационни, тактически, но и стратегически повлияващи ДПС.

И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Заради членовете на ДПС от всички краища на страната, които се вълнуват, притесняват, които изказват позиции, искат яснота и действия, ще подчертая, че партията ни е за многообразие, за толерантност, за заедност и за пореден път трябва да останем на висотата на тези понятия, и претендирайки за тях, да ги отстояваме чрез тях.

Защото сме представители на партия, в чиято идентичност са вплетени основните права и свободи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    34 4 Отговор
    Проблемчето със де пе се е по КОНСТИТУЦИЯ! Но явно тоаелетната хартия не се чете нещо. ХАХХАХА

    Коментиран от #54

  • 2 Голата истина

    33 4 Отговор
    Турците се разбегват един по един.Само българи ще останат в партиата

    Коментиран от #40

  • 3 Госпожата

    43 3 Отговор
    що се изсули с оставка след варненските афери на нейния човек ?
  • 4 да де

    45 6 Отговор
    Ментата нямаше да е мента, ако не менти.
  • 5 Щом

    35 8 Отговор
    Ментата казва , значи има !
  • 6 Град Козлодуй

    31 4 Отговор
    Просто Има Интереси и Борба за Власт и кокалът
  • 7 егати и гадостта

    39 4 Отговор
    Госпожо,всички вие създавате проблемите и единствено ви интересува вашето съществуване.Нас,беднуре хорица,кучета ни яли.Но кто ни пусне,ще ви изметем.
  • 8 Хари путър

    39 12 Отговор
    Данчо ментата го знаят.
    Ако не бешеДПС никой нямаше да го знае.
    Ментенски с Магнитски да си направят тяхна партия и да командват
    Долу мръсните ръце от ДПС

    Коментиран от #41, #55

  • 9 дон

    20 3 Отговор
    В държавата няма, но в ДПС има.
  • 10 Дедо Джо

    43 5 Отговор
    Е как да не сте етническа партия като само турци гласуват за вас и ходите да се отчитате на Ердоган?
  • 11 Г У Ш К А Т А на

    26 3 Отговор
    Данчо ментата е препълнена покрай ШИШИ и за това изоставя Доган . Т О Й се правеше на ПО турчин от турците , и го ползваха като българин за прокарване на чужди интереси
  • 12 Джон Деп

    25 5 Отговор
    Менти, фесове и магнити сър
  • 13 филиз

    35 8 Отговор
    От самото си създаване ДПС е противоконституционна партия на етническа основа !
  • 14 Червената шапчица

    15 0 Отговор
    „Всички хора носят радост и спокойствие… Някои като пристигат, а други като си тръгват…“ (Муцинка Фешънлиева)
  • 15 Все пак

    19 9 Отговор
    Браво на Пеевски ,може и да разбие ДПС
  • 16 Фактор

    32 0 Отговор
    В България има два Етноса! Връзкари и Обикновени хора. Вторите не се до искат до управлението.
  • 17 Роси от Бургас

    24 3 Отговор
    Ментаааа, къде ги криеш тия кинти бре.

    Или Шиши ти обеща да ти ги пази..

    Да знаеш, че ще си първия. Ти си знаеш
  • 18 Димитър Георгиев

    25 8 Отговор
    През ДПС минава огромната корупция в енергетиката и строителството. Съответно и влиянието на Кремъл! И Доган и Пеевски са зависими и работят с Путин! Колкото по-слабо е ДПС, толкова по-голям шанс има страната ни да се откачи от мафията!Доган е човека на ДС, Пеевски наследник на Мултигруп! Няма отърсване от червената олигархия!
  • 19 Българка

    41 2 Отговор
    Ако Данчо Ментата (защо ли е този псевдоним) се е чуствал некомфортно като "българчето" в ДПС , то чий го дири толкова много години в тази корпоративна групировка. И колко десетки/стотици милиона заграби българчето от корупционни схеми, далавери и обръчи фирми на ДПС?
    А заиграването с етническия мир е цинизъм. И българи и етнически турци живеят мирно и си комшулуват спокойно. Върхушката и на двете ДПС-та са за разследване и затвор. Сред тях няма добри

    Коментиран от #43, #50

  • 20 Димитър Георгиев

    23 4 Отговор
    Затова е тази борба на ДПС и ГЕРБ против всякакви промени в съдебната система.Прокуратурата ги пази и не допускат да се пипа. Там е заровено кучето! Докато не се реформира прокуратурата и съда,МВР и службите няма да има оправия.През корупцията нашите политици ни правят заложници на чужди интереси!
  • 21 Буцефал

    13 3 Отговор
    А бухахахахах в Циганско Турския клозетец Булгаристан има само цигани и турци
  • 22 незнайко

    19 1 Отговор
    “От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос”.
    Да отвоирени са, но който влезе в ДПС трябва да СЛУША ДОГАН иначе не е добре дошъл !!!
  • 23 Емигрант

    23 1 Отговор
    То няма проблем и да съществувате като шайка на етническа и верска основа ! Нямаше проблем и да си изберете "намагнитен" престъпник за председател и сега да се чудите как ви изигра един глYпак ! За вас никога няма проблеми да шантажират, купувате избори, прокурори и съдии, вие сте най-безпроблемната шайка измамници и крадци, затова и сега Булгаргаз засекрети безпроблемно дължимите и от Доганя 40 млн.лв. за ТЕЦ-а !
  • 24 гмеж

    23 1 Отговор
    турци,кириак стефовци, еничари,кафяви,ДС агенти.Това е дпс, криещо се зад измисления етнически мирко, който уж пазели.Жалки крадци и паразити.
  • 25 незнайко

    17 5 Отговор
    ( Защото сме представители на партия, в чиято идентичност са вплетени основните права и свободи. )
    За кои права и свободи се бори ДПС след като в цяла БЪЛГАРИЯ има САМО БЪЛГАРИ ! Друг е въпроса, защо се върнаха 300 000 турци от Турция отново в БЪЛГАРИЯ ???

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Радиослушател

    19 1 Отговор
    Питали радио Ереван: кой ще си отиде - Доган или Пеевски?
    Радиото отговорило: - и Борисов!
  • 27 Общо

    21 2 Отговор
    Взето 90% от ДПС са за затвора. Че може и повече от 90% да са даже . Доган не влезе във властта богат . Той е от много бедно семейство. Виж те го сега къде живее . Няма как да има този стандарт на живот без да е злоупотребявал с власт . Спокойно може да се приеме, че е действал срещу народа и да бъде наказан с най-тежкото наказание . Това се отнася и за много, много други наши "политици" .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Че тези шушумиги

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "незнайко":

    още и по социалистическо имаха повече права от българите, помня когато държах изпити във ВУЗ те влизаха направо без изпит, без висока диплома, за какви права и свободи се бори тази банда измамници ?

    Коментиран от #51, #56

  • 31 един

    13 1 Отговор
    Българчето в ДПС,а га яде кюфтаците/или там каквото беше на оная снимка/тогава сигурно не беше българче!
  • 32 Михайлов

    13 1 Отговор
    Колкото и да триеш ДПС, като етническа партия е вън от Конституцията! Михайлов, на теб известно ли ти е, че Конституцията е върховен закон на България???
    Или , от къде да знаеш, като нямаш нищо общо с БГ и се храниш с мръсните отпадъци от масата на посолството!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 МЮМЮН

    15 0 Отговор
    ЛЪЖА.ИМА И ТО ГОЛЯМ. ПАРТИЯТА ВИ Е ЗА ДАЛАВЕРИ.КРАДЕНЕ.КОНТРАБАНДА И ДА НИ МАЧКАТЕ.ВАМПИРИ СТЕ ЗАЕДНО С СОКОЛА ВЕЧЕ ГАРГА. ДПС беше ченгесари кръвопийци.
  • 35 По ирония на сътбата

    10 3 Отговор
    с помощта на алчността на Пеевски на път да се случи немислимото и това е да се разцепи ДПС , тя принципно се разцепи де . Ще се окаже правилно твърдението ,че Ахмет Доган е както троянски кон за турците ,така и най -полезния политик на съвременна България . Първо като служител от ДС предупреждава Живков какво планират турците и напрактика може да се смята като инициатор на възродителния процес след което увладява остатъчната етническа енергия на турците през ДПС......И сега точно когато имаше опастност при едни следващи избори ДПС да е първа политическа сила , Ахмед Доган разпадна и разчлени партията.....
  • 36 ПОМАК

    18 1 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЛЕЗЕ СРОЧНО В ДПС ПРИ ДЖИПОВЕТЕ ЯХТИТЕ БЕНТЛЕТАТА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ .ВСИЧКИ КОИТО ДОЙДОХА С ЦУРВУЛИТЕ А СЕГА СА С МИЛИАРДИ.И САМО С ЕТНИЧЕСКА КАРТА ПЛАШАТ.

    Коментиран от #42

  • 37 Моооля!

    15 1 Отговор
    Дребното човече как от крупие снана милиалдер след кано снана от ДПС? За пари си продава и вярата си!
  • 38 Синя София

    16 1 Отговор
    Показаха си зъбите,35 години кражби в името на етническият мир,
  • 39 Гост

    11 1 Отговор
    Самото ДПС е проблема
  • 40 кмета на врани кон

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голата истина":

    търговищкия областен е плътно до ПЕЕВСКИ
  • 41 Уф Божкеее!

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хари путър":

    Ама тя щот ДПС-много чиста...?!
    Забогатяха прекомерно много и Доган и Йордан Цонев и Пеевски и всички от върхешката на ДПС...!
    И то на мой и твой гръб!
    Това е истината ,,Драги...!
  • 42 ДА!

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "ПОМАК":

    Ама като няма Прокуратура,а пък и да има-тя с тях...!
    Ко прайм тогава...?!
  • 43 Стършел

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Абсолютен цинизъм, те всички от корпорацията ДпС и много от уж патриотите от (заиграването с етническа карта) с това станахте милионери. Бедните мюсюлмани са си толкова онеправдани, а вашия бей живее в палат и всичките противни стари доносници от 1989г, които сега също живеят като бейове! Купувахте продажни хаджипенчовци на килограм за да не сте уж етническа партия. А сега хвърляте празни думи и си мислите, че някой ще им повярва. Само отнемане на откраднатото и вечен позор за такива като вас!
  • 44 Чочо

    9 1 Отговор
    Напротив, има! Етнически проблем се насажда от ходжите по места,под ръководството на Доган и неговите верни слуги. Колкото и да се мъчим да убеждаваме хората от този етнос, които живеят в райони с концентрация, че сме един народ, толкова слугите ги тъпчат и плашат с нас. Кощунство спрямо целия народ,в името на пари и власт.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Такъото

    4 0 Отговор
    Остави ги тези нравоучителни слова,а ни Обясни защо си подаде Оставката като Депутат

    Защото има няколко Версии

    Очакваме информация от Първа ръка
  • 47 Искрената

    6 0 Отговор
    Да отговори защо му викат Данчо ментата и всичко ще му дойде на място за този фалшив патриот
  • 48 Тома

    4 0 Отговор
    Не е сигурно.Доло дпс
  • 49 Перо

    7 0 Отговор
    Създател на партията ДПС не е Ахмед Доган, а еврейна Луканов за да предпази червената буржоазия!
  • 50 Перо

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Всички “българи” в ДПС са селски хитреци! Сега еничарите гризнаха дръвцето!
  • 51 Прав си!

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Че тези шушумиги":

    Аз съм свидетел на абсолютно-същото!
    Че и другото!
    Нас ни цедяха на изпитите,а на тях им пишеха заветната тройка,без да са си развили въпроса...!
  • 52 Истина

    6 1 Отговор
    ДПС винаги си е била етническа партия и отдавна трябваше да се забрани. Има райони в които те колят те бесят и ако не си с тях нямаш никакви шансове за бизнес,за някаква работа ,за дърва за огрев дори. Това не демокрация,това е феодализъм .
  • 53 Като няма,

    3 1 Отговор
    Що се делите на автентични/турски права при възникване на партията/ и други, без българи сте автентични, а всъщност иде реч за пари, порции и инереси рисофилски
  • 54 Точно

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Не може да има ЕТНИЧЕСКА партия, освен в БГ, де
  • 55 Те дпс

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хари путър":

    Все такива ги събират, помните ли Бисеров, все сгазили лука, да имат компромати, да ги държат и манипулират, сега целта е проруско правителство, нали соколар
  • 56 Мда,

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Че тези шушумиги":

    Тъпчеха ги за акушерки, мед.сестри и др.без изпит от турския етнос
  • 57 Рязания Турк

    4 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ С УКАЗ ИЛИ ЗАКОН ПОДОБНИ ПОЛ ПАРТИИ С ТУРСКИ МАЛЦИНСТВЕНИ НОТКИ
    БЪЛГАРИЯ Е БИЛА 500г. Под Турско робство .
    Българите предават паметта на Левски Ботев и др. Това не са никакви родолюбци държавници.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гого

    1 0 Отговор
    Проблема нее етнически а свински много ясно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове