Отидете към основна версия

3 996 59

Битката започна! ДПС-Доган и ДПС-Пеевски събират подписи за регистрацията си пред ЦИК

  • доган-
  • ахмед доган-
  • пеевски-
  • делян пеевски-
  • дпс-
  • цик-
  • подписи

Не съществува и текст, според който почетният председател има право да изключва членове на партията еднолично.

Вече е ясно - разцепеното ДПС ще се яви с две регистрации на предстоящите предсрочни парламентарни избори и със сигурност ще обърка електората си. Между двете групи върви бясна надпревара за притежание на марката "ДПС", а след това ще се мисли какво ще се обяснява на избирателя.

Двете фракции на доскоро монолитното ДПС: ДПС-Доган и ДПС-Пеевски вече събират необходимите 2 500 подписа за пред ЦИК, научи Епицентър БГ.

В патентното ведомство на 12.08.2024 г. е подадено заявление за регистрация на марката ДПС (ДПС Движение за права и свободи) с двете сини клонки, но с непубликуван заявител.
Това изглежда като някаква застраховка, тъй като месец преди това на 12.07.2024 г. е подадено същото заявление, но за заявител/притежател и ползвател е записано - "ДПС ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ" политическа организация, BG, със седалище: София, 1301, р-н Възраждане, бул. „Александър Стамболийски" № 45А. Упоменат е и пълномощникът Силвия Христова Тодорова.

В екипа на Доган не са сигурни, че ще успеят да се преборят за автентичното "ДПС" и затова правят втора подписка за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“,

Групата около Делян Пеевски също събира две подписки - за автентичното ДПС и за ДПС-"Движение за права и свободи-Ново начало".

Кое от всички ДПС-та ще се регистрира първо в ЦИК, не е ясно.

И Доган, и Пеевски имат много кратък срок до 11 септември, в който трябва да са готови с всички документи за изборите.

При регистрирането на самостоятелна партия за вота за 51 НС
Изборният кодекс изисква от тях няколко документа, сред които:
- наименование на партията за бюлетината
- удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите (т.е. към 27 август)
- образец от печата на партията
- списък с имена, ЕГН и подписи на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

Удостоверението за актуално състояние на ДПС пред ЦИК би трябвало да показва, че то има двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Събранието на т.нар. Централното оперативно бюро в "Росенец", на което Доган обяви, че изключва Пеевски от партията се проведе на 27 август, няколко часа след издаването на указа на президента за насрочване на изборите.

Според съдебната регистрация на ДПС към този момент, Пеевски и Чакъров представляват Движението "заедно и поотделно", т.е. всеки от тях има легитимно право сам да внесе книжата за регистрация в ЦИК.

Промяна в това може да има чак когато Софийският градски съд впише нещо различно в регистрационното дело на ДПС.

От крилото на ДПС-Доган заявиха, че решението на ЦОБ, което е станало по волята на почетния председател, макар да не е имало необходимия по Устав кворум, ще бъде внесено за регистрация в СГС. Очаква се Пеевски да го обжалва.

Към момента за издаването на указа на държавния глава Делян Пеевски е легитимният председател на ПГ на ДПС. В същото време той споделя по устав и властта върху партийната организация заедно и поотделно с Джевдет Чакъров.
ЦИК ще бъде изправена пред изпитание, ако и двете групи поискат да вкарат съкращението "ДПС" в името на бъдещи коалиции.

Всеки от двамата - Пеевски и Чакъров - ще има право на това и ще успее този, който е по-бърз, както и този, който успее да набави всички документи за регистрация, които ЦИК изисква. Ако и двамата подадат документи за регистрация - ЦИК е органът, който ще реши кои да приеме за редовни и кои да регистрира. Решенията на ЦИК пък могат да бъда обжалвани през ВАС, който в тридневен срок да вземе окончателно решение. Имало е подобни казуси в миналото - и общия принцип, който се прилагал и наложил като практика е първият по време е първи по право.

"Меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър – там действат последните вписани промени. В момента те казват, че ДПС има двама председатели, всеки от които може самостоятелно да представлява ДПС. Регистрацията в ЦИК е най-важна за двете спорещи страни. ПГ на ДПС обаче вече еднолично се представлява от Пеевски, това е вписано в регистрите на Народното събрание", поясни адвакат Петър Славов, бивш депута.

"Не може да имате регистрирани за изборите еднакви абревиатури с продължение, например "ДПС – Доган", подчерта той.

Законът за политическите партии забранява регистрирането на политически организации, чието име повтаря наименованието или абревиатурата на друга партия. Забранено е и прибавянето на думи, букви, цифри, числа или други знаци в опит за създаване на "отровен двойник".

Изборният кодекс забранява наименованието или абревиатурата им да повтаря това на регистрирана партия, която не участва в съответната коалиция.
Забранено е и да се повтаря името или абревиатурата на съществуваща парламентарна група, без разрешението на нейното ръководство.
Това поставя и двете враждуващи крила на ДПС в сложна ситуация.

Ситуацията е толкова заплетена, че има реалната опасност ДПС да не се яви на избори за първи път от 1990 г.


Решението ще бъде в ръцете на Върховния административен съд, който винаги преди избори се превръща във финален политически арбитър. Адвокат Михаил Екимджиев "предсказа" изхода от спора пред ВАС в полза на Делян Пеевски още преди хипотетично дело да е образувано.

По отношение на "изключването" на председателя Делян Пеевски Уставът на ДПС е категоричен. И то точно в чл. 6, който почетният председател д-р Доган ни съветва да прочетем, където изрично е упоменато, че "изключването се решава от структурата, към която принадлежи съответният член, или от „по-висшестоящ орган“.

ЦОБ първо е изключило Пеевски и приближените му като членове на партията, а после е освободило Пеевски като председател на ДПС, гласи прессъобщението на ДПС-Доган.

ЦОБ може да вземе решение за изключване, но Централният съвет трябва да го потвърди. А ДПС-Доган не може да си подсигури мнозинство от 2/3 в съвета и затова още не го е свикал.

Националната конференция пък е единственият орган, който може да излъчи председател на партията, и юристи са категорични, че е единственият, който може да го отстрани. Свикването на такава конференция, която по устав би дала по-сигурен отговор остава ли Пеевски начело на ДПС, не е възможно преди изборите. Няма време за това.

За ролята на почетния лидер в Устава има един член 9а, който е от три позиции. (Виж по-долу) В тях - черно на бяло - се казва само, че той е олицетворение на ценностите и стратегическите цели на партията. Според тълкуването на ДПС-Доган това означава, че „неговите решения обвързват всички органи и структури“. Това не е записано никъде в прав текст.

Не съществува и текст, според който почетният председател има право да изключва членове на партията еднолично.

Записано е, че почетният председател може да свиква ЦОБ и ЦС, но никъде не е записано, че неговата воля се разполага над ръководните ограни на партията, на ЦОБ, нито че поискана от него оставка влиза в ролята на гилотина върху съответния член на партията, както беше обяснено от групата на Доган.

Ето какво пише в Член 9а от Устава на ДПС:

(1) Основателят и първи председател на ДПС е Почетен председател на Движение за права и свободи.

(2) Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията.

(3) Почетният председател на ДПС може да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове