29 Август, 2024 22:43 3 978 59

Битката започна! ДПС-Доган и ДПС-Пеевски събират подписи за регистрацията си пред ЦИК

  • доган-
  • ахмед доган-
  • пеевски-
  • делян пеевски-
  • дпс-
  • цик-
  • подписи

Не съществува и текст, според който почетният председател има право да изключва членове на партията еднолично.

Вече е ясно - разцепеното ДПС ще се яви с две регистрации на предстоящите предсрочни парламентарни избори и със сигурност ще обърка електората си. Между двете групи върви бясна надпревара за притежание на марката "ДПС", а след това ще се мисли какво ще се обяснява на избирателя.

Двете фракции на доскоро монолитното ДПС: ДПС-Доган и ДПС-Пеевски вече събират необходимите 2 500 подписа за пред ЦИК, научи Епицентър БГ.

В патентното ведомство на 12.08.2024 г. е подадено заявление за регистрация на марката ДПС (ДПС Движение за права и свободи) с двете сини клонки, но с непубликуван заявител.
Това изглежда като някаква застраховка, тъй като месец преди това на 12.07.2024 г. е подадено същото заявление, но за заявител/притежател и ползвател е записано - "ДПС ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ" политическа организация, BG, със седалище: София, 1301, р-н Възраждане, бул. „Александър Стамболийски" № 45А. Упоменат е и пълномощникът Силвия Христова Тодорова.

В екипа на Доган не са сигурни, че ще успеят да се преборят за автентичното "ДПС" и затова правят втора подписка за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“,

Групата около Делян Пеевски също събира две подписки - за автентичното ДПС и за ДПС-"Движение за права и свободи-Ново начало".

Кое от всички ДПС-та ще се регистрира първо в ЦИК, не е ясно.

И Доган, и Пеевски имат много кратък срок до 11 септември, в който трябва да са готови с всички документи за изборите.

При регистрирането на самостоятелна партия за вота за 51 НС
Изборният кодекс изисква от тях няколко документа, сред които:
- наименование на партията за бюлетината
- удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите (т.е. към 27 август)
- образец от печата на партията
- списък с имена, ЕГН и подписи на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

Удостоверението за актуално състояние на ДПС пред ЦИК би трябвало да показва, че то има двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Събранието на т.нар. Централното оперативно бюро в "Росенец", на което Доган обяви, че изключва Пеевски от партията се проведе на 27 август, няколко часа след издаването на указа на президента за насрочване на изборите.

Според съдебната регистрация на ДПС към този момент, Пеевски и Чакъров представляват Движението "заедно и поотделно", т.е. всеки от тях има легитимно право сам да внесе книжата за регистрация в ЦИК.

Промяна в това може да има чак когато Софийският градски съд впише нещо различно в регистрационното дело на ДПС.

От крилото на ДПС-Доган заявиха, че решението на ЦОБ, което е станало по волята на почетния председател, макар да не е имало необходимия по Устав кворум, ще бъде внесено за регистрация в СГС. Очаква се Пеевски да го обжалва.

Към момента за издаването на указа на държавния глава Делян Пеевски е легитимният председател на ПГ на ДПС. В същото време той споделя по устав и властта върху партийната организация заедно и поотделно с Джевдет Чакъров.
ЦИК ще бъде изправена пред изпитание, ако и двете групи поискат да вкарат съкращението "ДПС" в името на бъдещи коалиции.

Всеки от двамата - Пеевски и Чакъров - ще има право на това и ще успее този, който е по-бърз, както и този, който успее да набави всички документи за регистрация, които ЦИК изисква. Ако и двамата подадат документи за регистрация - ЦИК е органът, който ще реши кои да приеме за редовни и кои да регистрира. Решенията на ЦИК пък могат да бъда обжалвани през ВАС, който в тридневен срок да вземе окончателно решение. Имало е подобни казуси в миналото - и общия принцип, който се прилагал и наложил като практика е първият по време е първи по право.

"Меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър – там действат последните вписани промени. В момента те казват, че ДПС има двама председатели, всеки от които може самостоятелно да представлява ДПС. Регистрацията в ЦИК е най-важна за двете спорещи страни. ПГ на ДПС обаче вече еднолично се представлява от Пеевски, това е вписано в регистрите на Народното събрание", поясни адвакат Петър Славов, бивш депута.

"Не може да имате регистрирани за изборите еднакви абревиатури с продължение, например "ДПС – Доган", подчерта той.

Законът за политическите партии забранява регистрирането на политически организации, чието име повтаря наименованието или абревиатурата на друга партия. Забранено е и прибавянето на думи, букви, цифри, числа или други знаци в опит за създаване на "отровен двойник".

Изборният кодекс забранява наименованието или абревиатурата им да повтаря това на регистрирана партия, която не участва в съответната коалиция.
Забранено е и да се повтаря името или абревиатурата на съществуваща парламентарна група, без разрешението на нейното ръководство.
Това поставя и двете враждуващи крила на ДПС в сложна ситуация.

Ситуацията е толкова заплетена, че има реалната опасност ДПС да не се яви на избори за първи път от 1990 г.


Решението ще бъде в ръцете на Върховния административен съд, който винаги преди избори се превръща във финален политически арбитър. Адвокат Михаил Екимджиев "предсказа" изхода от спора пред ВАС в полза на Делян Пеевски още преди хипотетично дело да е образувано.

По отношение на "изключването" на председателя Делян Пеевски Уставът на ДПС е категоричен. И то точно в чл. 6, който почетният председател д-р Доган ни съветва да прочетем, където изрично е упоменато, че "изключването се решава от структурата, към която принадлежи съответният член, или от „по-висшестоящ орган“.

ЦОБ първо е изключило Пеевски и приближените му като членове на партията, а после е освободило Пеевски като председател на ДПС, гласи прессъобщението на ДПС-Доган.

ЦОБ може да вземе решение за изключване, но Централният съвет трябва да го потвърди. А ДПС-Доган не може да си подсигури мнозинство от 2/3 в съвета и затова още не го е свикал.

Националната конференция пък е единственият орган, който може да излъчи председател на партията, и юристи са категорични, че е единственият, който може да го отстрани. Свикването на такава конференция, която по устав би дала по-сигурен отговор остава ли Пеевски начело на ДПС, не е възможно преди изборите. Няма време за това.

За ролята на почетния лидер в Устава има един член 9а, който е от три позиции. (Виж по-долу) В тях - черно на бяло - се казва само, че той е олицетворение на ценностите и стратегическите цели на партията. Според тълкуването на ДПС-Доган това означава, че „неговите решения обвързват всички органи и структури“. Това не е записано никъде в прав текст.

Не съществува и текст, според който почетният председател има право да изключва членове на партията еднолично.

Записано е, че почетният председател може да свиква ЦОБ и ЦС, но никъде не е записано, че неговата воля се разполага над ръководните ограни на партията, на ЦОБ, нито че поискана от него оставка влиза в ролята на гилотина върху съответния член на партията, както беше обяснено от групата на Доган.

Ето какво пише в Член 9а от Устава на ДПС:

(1) Основателят и първи председател на ДПС е Почетен председател на Движение за права и свободи.

(2) Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията.

(3) Почетният председател на ДПС може да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахах

    37 2 Отговор
    А да видим, кой от двамата ще успее да открадне повече. Готовииии, старт!

    Коментиран от #24, #33, #45

  • 2 Бурмъ Секишь

    13 2 Отговор
    Сеееекс
  • 3 Пич

    32 42 Отговор
    Само истинските глупаци злорадстват !!! ДПС беше необходима партия ! Умните знаят защо , а идиотите никога няма да разберат !!!

    Коментиран от #10, #28

  • 4 Кочината

    27 1 Отговор
    Кипна.
  • 5 Играта

    31 0 Отговор
    "Angry Birds", прасета vs. пилета!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Двама се карат

    30 1 Отговор
    Тиквата печели
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Интересно

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Нищо ти нали си правоверенатлантик, разбираш и заради нас "идиотите" 😅
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 2 Отговор
    Две крила на дс са в бой за власт.Доган остаря и искат да го .........отстранят.оказа се,че е бедняк,такъв е и божков.Който се ръкува с дявола няма право на ОНАследяване,ганчоовци.когато ви казах,че сте по богати о тях,фуражката..триеше или говореше за........изуй...гащи!Да ви мръдна по чешки!!!
  • 12 няма казус

    19 11 Отговор
    ЦИК не може да регистрира "ДПС - Ново начало", защото такава партия не съществува. Това не е и коалиция, т.е. не отговаря на изискванията на закона за политически субект, който има право да участва в изборите. Дори Пеевски да се опита да регистрира за изборите ДПС без никакви добавки, вече стана публично известно, че ЦОБ на партията е приело решение за отстраняване на Пеевски от председателския пост. Пеевски е аут от тези избори и ако все пак успее да се регистрира, значи държава няма и скоро ще ни изгони от родината ни, както се опитва да изгони Доган от сараите.

    Коментиран от #43

  • 13 Тото

    19 0 Отговор
    Има ли в държавата ни социологическа агенция, която не е зависима от Боко-Шиши ООД и да каже,колко хора ще гласуван за ДПС-Доган или ДПС-Пеевски?!
  • 14 Отец Чапаев

    19 0 Отговор
    Каквито имена и абревиатури да слагат гласоподавателите ще решат кой е ДПС.
  • 15 дом

    24 0 Отговор
    Идеален вариант - конфликтът отива в СЪДА, който се бави и нито едното не влиза в парламента. Фантастично.

    Лош вариант - две ДЕПЕСЕТА влизат в парламента. Кошмар.
  • 16 Асан

    11 13 Отговор
    Само Доган може да ни извади от политическата криза!
  • 17 Истина ли е?

    7 3 Отговор
    Симеон Сакскобурготски и той бил да се завръща в активната политика,чул ли е някой нещо? Или е фейк
  • 18 Отец Петка

    11 0 Отговор
    Пилетата се броят наесен....след 27 октомври.
  • 19 смех

    16 3 Отговор
    цирк! пеефский се оказа троянският кон, който почетният председател си завря сам...И го прецаква,както се вижда.
  • 20 ТРИКОВЕТЕ НА ДОГАН ПРЕДИ ИЗБОРИ

    14 4 Отговор
    СА РЕДОВНИ И ТОЙ ПАК ЩЕ ПОДРЕДИ КЛАСАЦИЯТА !................... ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НЕ ПОМОГНА НА ДУДУКА ДА СТАНЕ ДВА ПЪТИ ПРЕМИЕР ! БОЙКО ГО Е СТРАХ ОТ ЗАНДАНА И ПАК ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОМАГА ОТ ПОМАЦИТЕ ! ЗАСЕГА СИ ИМАТ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР И ВСИЧКО ТЕЧЕ ПО МЕД И МАСЛО !
  • 21 9999

    14 2 Отговор
    Всички за за кауша.
  • 22 Франко Тоци

    15 0 Отговор
    В Българското патентно ведомство се патентоват малоумщини
  • 23 Петкан

    18 8 Отговор
    Турците ще оглозгат Прасчо ..
  • 24 Хахахаха

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахах":

    Остана гол като сокол! Меди, Меди, взеха ти и къщата и вилата и колата, жена не може така да те обере! Голяма работа е Пеевски!
  • 25 Кой

    30 1 Отговор
    Редно е да знаем кой е Папазов и защо има имоти за милиони
  • 26 Тия етнически

    19 6 Отговор
    Скапаняци, да се разкарат от страната! Битката им за надмощие , няма да я водят на наша територия! Партия, която е регистрирана в нарушение на Конституцията няма място в българската политика!
    Не искаме напрежение! Ако ще се бият, прав им път към южната съседка! И без това дистанционното е в ръцете на чужди заинтересовани!
  • 27 Али Турчина

    10 10 Отговор
    Нека всички мюсюлмани се съберем пред палата-сарай на д-р Амеет Доаан в Бояна в София! Мутри на Пеевски около 10-12 човека нахлуха в сарая му и изнасят на улицата вещите му. Дори блъскаха нашия почетен председател. Дойдоха и 8 депутати от ДПС от групата на почетния ни и апелират-
    Ало, МВР! Домът на Ахмед Доган в София е изтарашен абсолютно незаконно от мутри без съдебно решение! (ВИДЕО) Малтретират доктор Доган

    Коментиран от #41

  • 28 Да бе

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Необходима, колкото рак на белия дроб!
  • 29 Хохо Бохо

    16 2 Отговор
    Надявам се братятата мюсюлмани да бойкотират и двете мафиотски ДПС-та.
    Те не защитават интересите им, а ги мамят и експлоатират...
  • 30 ШЕ МУ ЗЕМАТ И ЯХТАТА

    17 2 Отговор
    И ДОГАН ЩЕ УМРЕ В ДРЪНДАР КАТО КУЧЕ !

    Коментиран от #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стойко

    15 4 Отговор
    Браво Дидо. Успя да им вземеш корпорацията на тия крадливи турчоля и сега правят нова партия- В екипа на Доган не са сигурни, че ще успеят да се преборят за автентичното "ДПС" и затова правят втора подписка за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“, ХАХАХА ...Ще ти направим паметник ако на изборите двете ( твоето автентично ДПС -Движение за права и свободи и ментето на Доган -Демокрация ,права и свободи) имате по 3,9 процента и сте извън парламента. За целта излезте всички Българи масово и гласувайте да са извън и Дидо съвсем да ги затрие.
  • 33 Ъъъъ не!

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахах":

    По важното е другите КРАДЦИ, кой ще припознаят, с кой ще ограбват държавата! ЛГБТ/ппдб, тиквата, БСП чакат знак от губернатора на окупаторите! Губернаторът чака изборите в САЩ, след Хаити и България, да не го засилят в С.Корея, или в Папуа и Нова Гвинея!
  • 34 Много ми е интересно

    6 2 Отговор
    Дали бившите депутати от ДПС, изритани от Доган, като Местан, Агуш, Октай и подобни, дали няма да искат “ прошка” от Пеевски за да се върнат отново на “остава на съкровищата?”Тия, като и сегашните натрупаха пари и заладяха хиляди дка гори, които продадоха!

    Коментиран от #39

  • 35 Някой

    21 2 Отговор
    На войната разгоряла се в ДПС, първата жертва ще е партията на Слави Трифонов. Всеки един купен глас ще е жизнено необходим на Пеевски и този път нама да има подарени гласове от Пеевски към Слави Трифонов. Така ИТН няма да влезе в следващия парламент.
  • 36 Сюнет за Дебелан

    12 2 Отговор
    Тоя път Доган ще д.уха супата
  • 37 ТАКАВА ЩЕ Е СЪТБАТА И НА КОНСЕЛИЕРЕТО ОТ

    7 3 Отговор
    БАНКЯ !
  • 38 ПЕЕВСКИ Е БИЛ ПОДВОДНИЦАТА

    16 0 Отговор
    В ДПС ! КАКВА ЛИ ЩЕ Е НОВАТА ПАРТИЯ АКО НЕ Е ОЩЕ ПО ПРЕСТЪПНА ?
  • 39 Някой

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "Много ми е интересно":

    "изритани от Доган, като Местан, Агуш, Октай"

    Ако имат малко акъл, "изританите" ще се сетя, че са "изтритани" не от Доган, а от задкулисния господар и на Доган, и на Пеевски, и на... . 35 години задкулисните кукловод ползвах Доган да им върши най-мръсната работа и да поема гнева от несправедливостите. Днес когато взеха всичко на Доган, изброявам партия ДПС, ТЕЦ Варна, сараи, охрана от НСО... стана, ясно че успелия политик Доган, е просто един от многото лакеи на задкулисието, висшестоящи лакей, но все пак лакей с господар робовладелец. Лакей като Бойко, Пеевски, Каскет Гешев, Калин Стоянов, Льотчик Радев ...

    Както беше написал някой по-горе, съдбата на лакея Бойко, ще е същата като съдбата на лакея Доган.

    Коментиран от #48

  • 40 агент Сава е на боклука

    6 1 Отговор
    ВАС ще определи, че Шиши е ДПС и това ще е краят на агент Сава.
  • 41 агент Сава е на боклука

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Али Турчина":

    Полицията да арестува тия лумпени, които предизвикват безредици.
  • 42 Оракула от Делфи

    10 1 Отговор
    Днес , да почерпи Васил Божков!
    В кочините на ДПС, явно са на границата на гладна смърт,
    огладняха и ще се изядът, един - друг!
    Доган, най-после го съблякоха , чисто гол " КАКТО БЕШЕ ,ПРЕДИ ДС" да му надянат пижамата!!
    Дори и да не знаем истината за голия" доктор" Доган,
    по изражението му се вижда, една много тъжна
    картина ,престъпност , рисувана вече 35 години!
    Певски е на "същия хал" , достаъчно е" ББР,"
    ДА ГО НАКАРА ,ДА ВЪРНЕ КРЕДИТА И Е ДО ТАМ!
    А РАНО ИЛИ КЪСНО "ББР" ЩЕ СИ ИСКА ПАРИТЕ ПРЕДСРОЧНО,
    КОИТО СА С ЕКСТРЕМННО ВИСОК РИСК!
    Достатъчно е да се смени директора и е готов!

    Коментиран от #46

  • 43 агент Сава е на боклука

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "няма казус":

    Пълни глупости.ЦИК няма да регистрира и коалицията на агент Сава Демокрация, права и свободи -ДПС, и ще има две листи, които няма да са ДПС.Или ЦИК ще прати случая на ВАС и той ще определи че Шиши е ДПС.
  • 44 Той Доган няма дом...

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "ШЕ МУ ЗЕМАТ И ЯХТАТА":

    ти бълнуваш за яхта???
    Тя яхтата ,ако беше негова , щеше да живее там????
    Дойде време и те видят , как се живее без охрана и пари от държавния бюджет!
  • 45 Делян

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахах":

    Да подкрепим българското ДПС! Да кажем "НЕ" на турския дерибей Доган!!!

    Коментиран от #47

  • 46 Даааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Оракула от Делфи":

    А баце дебне и изчаква! Накрая , като нищо той ще стане Капи ди Тути Капи!
  • 47 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Делян":

    "Турски" е парлама! Руски е той. Те го създадоха.
  • 48 Интересно

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Кое е това задкулисие? Л.Гоцев е покойник...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смрад

    5 2 Отговор
    Турчалетата замирасаха на мършааа
  • 52 нннн

    7 0 Отговор
    Регистрация на тия - само пред Бай Ставри.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Овчев

    5 0 Отговор
    Уморените коне ги убиват, нали?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Боли Ме Шперца

    3 1 Отговор
    Отлично, сега помаците за кой ли ще гласуват?Те и без това срещат трудности с производството на мисли.
  • 58 Крали Марко

    4 1 Отговор
    Първо аз като себеуважаващ се българин казвам че турците са добри хора и нямам лоши мисли към тях. Второ тази персона Пеевски ми е бил винаги ,ама винаги много , много неприятен. Същият не е забил един пирон през живота си. На същият са му казали ето ти чужди пари вече са твои. Дано го вкарат в затвора и всички такива като него. Тогава ще приема че има държава България.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове