Отидете към основна версия

1 553 33

Атанас Славов: Изборът на Сарафов за главен прокурор е обезпечен, но е обречен

  • атанас славов-
  • избор-
  • борислав сарафов-
  • обезпечен-
  • обречен

"Вярвам, че мнозинството го има и това е най-плашещото. Има го още от момента, в който прокурорската колегия единодушно определи г-н Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, въпреки че според мен нямаше такова право”, заяви Славов и припомни, че въпреки обжалването на процедурата, Върховният административен съд (ВАС) я защити

Снимка: NovaNews

“Вместо да инвестира доверие в избора на Борислав Сарафов, този делегитимиран Висш съдебен съвет (ВСС) ще го зареди с толкова негативизъм и толкова отрицателни енергии, че още на следващия ден някой ще му поиска оставката. Няма смисъл от този избор. Това е обречен избор”. Това заяви бившият правосъден министър Атанас Славов в “Твоят ден” по NovaNews по повод номинацията на Борислав Сарафов за нов главен прокурор на днешното заседания на ВСС.
“След днешната номинация на Борислав Сарафов за нов главен прокурор по всичко изглежда, че изборът му е обезпечен. Вярвам, че мнозинството го има и това е най-плашещото. Има го още от момента, в който прокурорската колегия единодушно определи г-н Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, въпреки че според мен нямаше такова право”, заяви Славов и припомни, че въпреки обжалването на процедурата, Върховният административен съд (ВАС) я защити.
Юристът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” потвърди, че едно от първите неща в новия парламент е да се поиска тълкуване от Конституционния съд дали този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) има право да избира нов главен прокурор и председател на ВАС.
“Параграф 23 от преходните и заключителни разпоредби на Конституцията го забранява. Този параграф беше заложен в промените, защото беше ясно, че този състав на ВСС е делегитимиран с поредица от решения, включително избора на Иван Гешев. В непълен състав е и е две години отвъд своя мандат”, коментира Славов, който е водач на листата на ПП-ДБ за София-област.
Според него е неприложима логиката на някои експерти, че поради отхвърлянето на останалите промени в частта за съдебната реформа, отпада и смисълът на въпросния параграф.
“Конституционният съд (КС) имаше възможност да се произнесе по конституционността на тези промени. Този параграф беше оспорен в рамките на целия пакет промени, но КС отказа да го обяви за противоконституционен. Сега КС е органът, който трябва да каже - какъв е разумът и смисълът този параграф да е действащ текст. Ако отворим Конституцията, той е там. Другите са отменени и липсват. Това е конституционно ниво, това е върховен закон и този върховен закон трябва да се приложи вместо противоречащ обикновен закон като Закона за съдебната власт”, коментира Славов, който е и преподавател по конституционно право.
Бившият правосъден министър припомни, че президентът или Върховният касационен съд (ВКС) също могат да оспорват процедурата по избор на нов главен прокурор. “ВКС последователно защитаваше промените в Конституцията със становища и с участието в дискусиите на председателя на съда. Било по-добре за българската съдебна система, ако не политическа формация, а някой от органите в съдебната власт сезира Конституционния съд”, каза той.

“Президентът Радев отказа да подпише първия път указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор с аргумент, че е единствен кандидат. Сега очевидно Борислав Сарафов е единствен кандидат”, добави Славов.
“Важно е да се изчисти самата процедура от съмнения и да се даде възможност на други кандидати с високи професионални и нравствени качества да участват в надпреварата за главен прокурор. Състезание с един кон, организирано от делегитимиран в очите на обществото и професионалната гилдия, орган напомня на едни отминали времена”, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол