Отидете към основна версия

14 Октомври, 2024 17:37, обновена 14 Октомври, 2024 17:37 1 139 14

Министерството на отбраната ще обяви причините за авиокатастрофата в Граф Игнатиево

  • граф игнатиево-
  • катастрофа-
  • самолет-
  • разследване-
  • българия

Развитие на разследването

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната ще представи резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

Пресконференцията ще се проведе на 15 октомври, вторник от 9.30 часа, съобщават от Министерство на отбраната.

В нея ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“.

Двама пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разчитането на черната кутия на самолета, в хода на разследването има проверки и на организацията, планирането, подготовката, провеждането на тренировъчните полети.

Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където е фирмата-производител. Няма изгубени данни от кутията, казаха властите. Данните съдържат информацията, която трябва да разкрие състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни.

Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, докато подготвяха фигура от пилотажа преди очакваното с интерес авиошоу. Двамата бяха повишени посмъртно във военно звание.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разследването, има проверки и на организацията, планирането, подготовката, провеждането на тренировъчните полети.

"Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа", каза още Запрянов.

От министерството посочват, че черната кутия на самолета е била изпратена в Чехия за фирмата - производител, за да се осигури "категорична гаранция за успешното снемане на данните, което е предпоставка както за обективност, така и за точно и пълно определяне на причините за катастрофата".

Двамата пилоти загинаха по време на тренировка за демонстративни полети, които трябваше да се проведат в рамките на събитие по случай 20 години от присъединяването на България към НАТО.

Ниската височина при влизане в маневра не е необичайна, когато става въпрос за демонстративни полети, казва авиоинженерът Недислав Веселинов. Така се дава възможност за по-добра видимост на публиката, уточнява той.

„Този самолет всъщност тръгва да се спуска, да пикира надолу и това, което прави впечатление, е, че седем секунди лети с много голям ъгъл към земята и не се вижда някакъв опит активно да се изведе самолетът от тази ситуация. Това е фаталното, просто самолетът много дълго е насочен към земята“, обяснява експертът.

Според авиационния журналист Димитър Ставрев обаче именно височината на полета се оказва ключова за фаталната развръзка.

По думите му вероятно самолетът не е успял да набере достатъчно скорост, за да изпълни докрай фигурата "кубинска осморка".

„Вероятно ръководителят на полети не е подал навреме команда за прекъсване на изпълнението на фигурата. Тъй като той е виждал и инструментално, тоест от радара, от високомера и визуално - защото става в района на летището, че височината, в която се изпълнява фигурата е недостатъчна за успешното ѝ завършване. Би трябвало да даде команда се прекрати изпълнението на фигурата и да се започне отначало. В това няма нищо страшно. Затова е тренировката – за да се отработят нещата както трябва“, коментира Ставрев.

От военното министерство заявиха, че все още не разполагат с официалните данни за причината за катастрофата.

„Изпратихме екипа заедно с кутията в Чехия. Ще има реална и обективна оценка, която ще предоставим на обществеността. Тя е важна за нас. Да разберем причините и да не се допускат тези произшествия. Защото за няколко години това е трето произшествие и загуба на наши хора“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове