Отидете към основна версия

3 467 4

Рецепта на деня: Попска яхния със заешко

  • заешко-
  • заек-
  • яхния-
  • лук-
  • какво да сготвя-
  • месо-
  • зеленчуци-
  • гювеч

Заек попска яхния е богато ястие, подходящо и за гости

Снимка: Shutterstock

Все по-често на българския пазар и в големите магазини може да се намери заешко месо. И вероятно много домакини се чудят как да го приготвят. Рецептата за попска яхния със заешко е вариант на лучена яхния. Заек попска яхния е богато ястие, което се приготвя с много зеленчуци и е подходящо за посрещане на много гости. Ястието е подходящо и за начинаещи, защото тази гозба се готви сама, вашата задача е да сложите всички съставки в гювеча и да го сложите във фурната.

Необходими продукти:

1 кг заешко месо

1 кг лук

3 моркова

1 глава целина

8 дафинови листа

6 зърна бахар

3 глави чесън

10 зърна черен пипер

1 кг домати

1 лимон

10 маслини

Начин на приготвяне:

Обелете главите лук. Измийте и обелете морковите и ги нарежете на дебели кръгчета. Обелете и чесъна, почистете и нарежете на едри кубчета целината. Измийте хубаво заешкото месо и го нарежете на големи парчета. В дълбок тиган или тенджера загрейте ½ чаена чаша олио, след което в него изсипете парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.

Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеч и разбъркайте, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва.

Сложете гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включете на максимални градуси, след което намалете фурната на 200 градуса и оставете ястието да се пече за около 2 часа.

Поднесете с чаша червено вино.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини