Все по-често на българския пазар и в големите магазини може да се намери заешко месо. И вероятно много домакини се чудят как да го приготвят. Рецептата за попска яхния със заешко е вариант на лучена яхния. Заек попска яхния е богато ястие, което се приготвя с много зеленчуци и е подходящо за посрещане на много гости. Ястието е подходящо и за начинаещи, защото тази гозба се готви сама, вашата задача е да сложите всички съставки в гювеча и да го сложите във фурната.
Необходими продукти:
1 кг заешко месо
1 кг лук
3 моркова
1 глава целина
8 дафинови листа
6 зърна бахар
3 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 кг домати
1 лимон
10 маслини
Начин на приготвяне:
Обелете главите лук. Измийте и обелете морковите и ги нарежете на дебели кръгчета. Обелете и чесъна, почистете и нарежете на едри кубчета целината. Измийте хубаво заешкото месо и го нарежете на големи парчета. В дълбок тиган или тенджера загрейте ½ чаена чаша олио, след което в него изсипете парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.
Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеч и разбъркайте, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва.
Сложете гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включете на максимални градуси, след което намалете фурната на 200 градуса и оставете ястието да се пече за около 2 часа.
Поднесете с чаша червено вино.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Некой шизу
11:13 27.11.2019
2 Мдааа
Коментиран от #3
11:15 27.11.2019
3 Johansson
До коментар #2 от "Мдааа":
Следващия път да ни предложат октоподи и калмари със гарнитурата авокадо, водорасли и сос по японски.11:22 27.11.2019
4 За да правят добри сфирки бабите
21:47 27.11.2019