Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 10:05 3 424 4

Рецепта на деня: Попска яхния със заешко

  • заешко-
  • заек-
  • яхния-
  • лук-
  • какво да сготвя-
  • месо-
  • зеленчуци-
  • гювеч

Заек попска яхния е богато ястие, подходящо и за гости

Рецепта на деня: Попска яхния със заешко - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-често на българския пазар и в големите магазини може да се намери заешко месо. И вероятно много домакини се чудят как да го приготвят. Рецептата за попска яхния със заешко е вариант на лучена яхния. Заек попска яхния е богато ястие, което се приготвя с много зеленчуци и е подходящо за посрещане на много гости. Ястието е подходящо и за начинаещи, защото тази гозба се готви сама, вашата задача е да сложите всички съставки в гювеча и да го сложите във фурната.

Необходими продукти:

1 кг заешко месо

1 кг лук

3 моркова

1 глава целина

8 дафинови листа

6 зърна бахар

3 глави чесън

10 зърна черен пипер

1 кг домати

1 лимон

10 маслини

Начин на приготвяне:

Обелете главите лук. Измийте и обелете морковите и ги нарежете на дебели кръгчета. Обелете и чесъна, почистете и нарежете на едри кубчета целината. Измийте хубаво заешкото месо и го нарежете на големи парчета. В дълбок тиган или тенджера загрейте ½ чаена чаша олио, след което в него изсипете парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.

Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеч и разбъркайте, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва.

Сложете гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включете на максимални градуси, след което намалете фурната на 200 градуса и оставете ястието да се пече за около 2 часа.

Поднесете с чаша червено вино.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой шизу

    5 0 Отговор
    Би казал, не яж лимон, не яж това, не яж онова, не яж заек, защото ще си страхлив като него, а аз бих си хапнала с удоволствие, тази страхотна манджа, но приготвена наистина от майстор готвач...!
  • 2 Мдааа

    6 0 Отговор
    А колко хора могат да си позволят тази гозба сега, по време на "великата демокрация". Защото по времето на този лош, лош тоталитаризъм това си беше нормална всекидневна манджа. А сега "хубави" пилешки кренвирши от 2,36, а пенсионерите по втора кофичка "кисело мляко" от 39 стотинки.

    Коментиран от #3

  • 3 Johansson

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Следващия път да ни предложат октоподи и калмари със гарнитурата авокадо, водорасли и сос по японски.
  • 4 За да правят добри сфирки бабите

    3 0 Отговор
    Трябва да, ядат морски дарове, а не заешки..!