Отидете към основна версия

9 495 14

Рецепта на деня: Крем брюле

  • крем брюле-
  • десерт-
  • какво да сготвя

С аромат на ванилия

Снимка: Shutterstock

Крем брюле е един от най-изисканите и ефирни кремове. Този невероятен десерт може да се приготвя по няколко начина, но всички те включват така характерното „обгаряне“ на захарта, която придава уханна и хрупкава коричка на крема, пише az-jenata.bg. Ето как да го приготвите по класическа рецепта:

Необходими продукти:

4 яйца
600 мл прясно мляко
50 г кафява захар
1 чаша течна сладкарска сметана
1 течна ванилия

Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците. В тенджерка смесете прясното мляко и захарта. Сложете на тих огън млякото да се сгрее, докато захарта се разтопи напълно. Разбийте жълтъците с миксер в отделна купичка. Долейте към тях сметаната и разбийте с миксер.

След като сте разбили яйцата със сметаната, много бавно излейте тази смес към млякото, за да не се сготвят или пресекат яйцата. Бъркайте непрекъснато. Междувременно прибавете и ванилията. След като всичко е добре смесено разпределете сместа в подходящи за крем брюле керамични купи.

Печете в загрята на 150 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. Препоръчително е да печете върху тава с вода, за да се увеличи влажността във фурната. Печете, докато кремът брюле хване кафява коричка. Извадете от фурната и охладете напълно.

Преди да сервирате крема поръсете с още малко кафява захар и запечете отново във фурната за постигане на брюле ефекта. Ако имате газова горелка още по-добре.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини