Това е едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за пролетта, за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно. Рецептата е подходяща за празнична трапеза.
Необходими продукти:
1 агнешка плешка
сол
За плънката:
1 пълна к.ч. ориз
30 г краве масло
100-150 г пресен спанак
1 стрък пресен лук
10 листа пресен джоджен
2 клонки пресен риган
2 ч.л. червен пипер
сол
олио
Начин на приготвяне:
Бланширайте спанака. Нарежете лука на ситно, задушете го за кратко в олио и масло. Добавете измития и отцеден ориз и го запържете, докато стане стъклен. Поръсете с червен пипер и добавете бланширания спанак.
Залейте със 160 мл вода, задушете на бавен огън, докато оризът поеме течността. В самия край поръсете с джоджен и риган. Оставете плънката да се охлади.
Осолете плешката от всички страни, оставете месото да престои за 15 минути. Направете прорез по външната част на агнешката плешка, оформете джоб. Напълнете го с така приготвената плънка, затворете с клечки за зъби.
Поставете в намазнена тава за печене, поръсете с червен пипер, като втривате добре. Налейте малко вода, покрийте с алуминиево фолио, поставете в умерено затоплена фурна. Печете на 180 градуса за 90 минути. Отстранете фолиото и допечете до златисто.