Отидете към основна версия

9 334 6

Рецепта за вечеря: Лабне - ароматни топчета от кисело мляко

  • лабне-
  • цедено кисело мляко-
  • мезе-
  • ливан-
  • какво да сготвя

Разкошно мезе от Близкия Изток

Снимка: Shutterstock

Лабне е название на цедено кисело мляко в Ливан и Израел. От него се приготвят ароматни топчета, които могат да се хапват със салати или хубав домашен хляб; съхраняват се в зехтин - чисти, само от млякото, или оваляни в подправки. Ето как да си ги приготвите.

Необходими продукти:

1 кг (или повече) биволско или овче мляко

сол

лют едро млян червен пипер

сух риган

сух босилек

суха мащерка

черен пипер

зехтин

чесън

Начин на приготвяне:

Отцедете киселото мляко в тензух за една нощ на хладно място. На следващия ден посолете на вкус цеденото кисело мляко.

От млечната смес оформете топчета с големина на орех. Всяко топче се овалва в смес от сухи подправки и се подреждат в буркан. Заливат се със зехтин или олио.

В буркана добавете нарязани сухи люти чушки, по 1/2 ч.л. от сухите подправки, а също така може да добавите добавям сушени домати, ситно нарязан чесън. Едва тогава топчетата от кисело мляко се заливат с висококачествен зехтин.

Оставете буркана с Лабане да престои няколко дена в хладилник - така млечните топки ще се овкусят.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини