Лабне е название на цедено кисело мляко в Ливан и Израел. От него се приготвят ароматни топчета, които могат да се хапват със салати или хубав домашен хляб; съхраняват се в зехтин - чисти, само от млякото, или оваляни в подправки. Ето как да си ги приготвите.
Необходими продукти:
1 кг (или повече) биволско или овче мляко
сол
лют едро млян червен пипер
сух риган
сух босилек
суха мащерка
черен пипер
зехтин
чесън
Начин на приготвяне:
Отцедете киселото мляко в тензух за една нощ на хладно място. На следващия ден посолете на вкус цеденото кисело мляко.
От млечната смес оформете топчета с големина на орех. Всяко топче се овалва в смес от сухи подправки и се подреждат в буркан. Заливат се със зехтин или олио.
В буркана добавете нарязани сухи люти чушки, по 1/2 ч.л. от сухите подправки, а също така може да добавите добавям сушени домати, ситно нарязан чесън. Едва тогава топчетата от кисело мляко се заливат с висококачествен зехтин.
Оставете буркана с Лабане да престои няколко дена в хладилник - така млечните топки ще се овкусят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хасан
16:08 25.07.2020
2 Лорчето
16:20 25.07.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Непозната
00:26 26.07.2020
5 Непозната
00:27 26.07.2020
6 Лъжливо Симеоново Лорче
08:50 26.07.2020