Отидете към основна версия

10 329 16

Рецепта за вечеря: Турска млечна салата

  • млечна салата-
  • кисело мляко-
  • краставици-
  • фенел-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Вариант на нашенската "Снежанка"

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

250 гр. гъсто пълномаслено кисело мляко

150 гр. заквасена сметана

400 гр. краставици

150 гр. корен от фенел и няколко стръкчета от листата за украса

5-5 стръка прясна мента

1 ч.л. сол

сока на половин лимон

2 скилидки чесън

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

Чесънът се обелва и счуква в хаванче, а пресните ментови листа се кълцат на много ситно. Слагат се при млякото и заквасената сметана. Добавя се лимонов сок, черен пипер и сол и хубаво се разбърква на гладък млечен сос.

Краставиците се почистват и режат на много фини, полупрозрачни кръгчета (може да не се белят, ако са био), а фенелът се измива хубаво и се реже на тънки ивици. Зеленчуците се слагат при млечната смес и леко се разбъркват.

Друг вариант е да се залеят със соса директно в салатиерата или отделни чинии.

Млечната салата се украсява със зелени стръкчета от фенела (копър) и ментови листа. Може да се наложи доовкусяване поради това, че щом се добавят зеленчуците, предимно краставицата пуска малко вода и може да се нуждае от още сол, лимон или чесън, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.

Свързани новини