Отидете към основна версия

63 349 51

Рецептата на д-р Щонова за силен имунитет през предстоящата зима

  • д-р щонова-
  • рецепта-
  • имунитет

Експертът съветва да не чакаме студените дни, за да обърнем внимание на имунитета си

Свикнали сме да се грижим за имунната си система само през определени периоди на годината, но всъщност трябва да я подсилваме целогодишно. Един от най-важните моменти, в които трябва да ѝ обърнем внимание, е точно краят на лятото и началото на есента, когато всъщност спадът в имунитета на човек е най-голям, обяснява лекарката д-р Неделя Щонова от Пловдив.

От гледна точка на биологията имунитетът е система от защитни реакции на организма срещу външни фактори и заплахи от физичен, биологичен и химичен характер. Тази защита е една от постоянно развиващите се в организма. Тя започва своя подем още от зародишния период и продължава да действа и да се променя под влияние на заобикалящата ни среда чак до самата смърт на организма. Изпитвате хронична умора и сънливост, по-често ви повалят настинки и изпитвате потребност от повече сън?

Или може би е точно обратното – безсъние, главоболие, болки в мускулите и ставите? За съжаление, признаците може да са много и тези са само част от тях . А всички те може да сочат към отслабена имунна система. Често по време на понижена имунна система тялото дава знаци и с поява на херпеси и обриви. Най-ярък и сериозен сигнал е разболяването наново след възстановяване от дадена инфекция.

Много често в ежедневието пренебрегваме както факторите, така и признаците на отслабената имунна система. Неправилното хранене е сред причините, които най-често водят до отслабване на имунитета – хапване на крак на преработени храни с малко полезни вещества, по-малко здравословни храни, консумиране на храни с високо съдържание на захар. Всички те отслабват общите сили на тялото, а оттам – и на имунитета ни. Често на имунната система влияе силно и замърсената околна среда.

Приемът на антибиотици също допълва списъка с фактори, които може да отслабят имунитета ви. Нека не забравяме и за стреса. Този така чест гост в нашето ежедневие е сред най-силните негативи за имунитета ни. Пренапрежението често води със себе си преумора, лошо качество на сън, а оттам и лошо качество на живот и по-слаба имунна система.

Д-р Щонова съветва да не чакаме студените дни, за да обърнем внимание на имунитета си, а да започнем още на финала на лятото. Тя и семейството ѝ от години разчитат на домашна рецепта, с която заместват всички добавки и препарати.

"100 г прясно алое се почиства от бодлите и се смила. Смесва се с 200 г мед, 1 с. л. куркума, 1 щипка черен пепер, сок от 1 лимон, 30 г корени от джинджифил и настърган лук или чесън. Разбърква се добре и се поставя в хладилник. Приема се по три лъжици на ден преди хранене“, обяснява лекарката, която практикува рецептата от дълги години и твърди, че действието ѝ е повече от силно," пише "Ретро".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 260 гласа.

Свързани новини