Отидете към основна версия

6 372 4

Рецепта за вечеря: Френска леща с бекон

  • леща-
  • яхния-
  • френска кухня-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Нестандартен начин да приготвите любимата яхния от леща

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

шепа нарязан на кубчета непушен бекон или панчета

4 глави жълт лук

3 малки моркова

1/2 ч.л. сладък червен пипер

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

300 г френска зелена леща

500 мл бульон

500 мл вода

шепа листа магданоз

80 г масло

100 г крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

Поставете тенджера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови и гответе на слаб огън. Поставете капака и запържете зеленчуците до омекване.

Добавете подправките - червен пипер, канела индийско орехче и разбъркайте. След минута-две добавете лещата. Залейте с бульон и вода. Захлупете и гответе 30 минути. Към края на готвенето добавете нарязани листа магданоз.

За карамелизирания лук нарежете останалите две глави лук на полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете лука. Гответе на много слаб огън, докато лукът напълно омекне и придобие златистокафяв цвят. Накрая добавете прясно смляно индийско орехче. Разбъркайте.

Сервирайте яхнията от леща в дълбока чиния. Гарнирайте с карамелизиран лук и лъжица заквасена сметана.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини