Необходими продукти:
ЗА БЛАТА
150 г. брашно
1 яйце
100 мл. мляко
5 г. мая
ЗА ПЛЪНКАТА
100 мл доматено пюре
200 грама гъби
50 грама прошуто
100 грама моцарела
1 с.л. зехтин
2 стръка босилек
риган
Начин на приготвяне:
Млякото леко се загрява и към него се добавя маята. От брашното и яйцето се омесва тесто.
След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5-10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час).
Тестото се разстила върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин.
Върху тестото се слага доматеното пюре, настъргана моцарела, нарязан на ситно босилек, гъбите и прошутото.
Поръсва се с риган.
Пече се около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Консумира се с червено вино, за предпочитане мерло, съветва Osata.eu.