3 1546

Рецепта на деня: Пица "Прошуто фунги"

  • пица-
  • прошуто-
  • фунги-
  • гъби-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Ароматът на прошуто, гъби и босилек действа като афрозодиак

Рецепта на деня: Пица "Прошуто фунги" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

ЗА БЛАТА

150 г. брашно

1 яйце

100 мл. мляко

5 г. мая

ЗА ПЛЪНКАТА

100 мл доматено пюре

200 грама гъби

50 грама прошуто

100 грама моцарела

1 с.л. зехтин

2 стръка босилек

риган

Начин на приготвяне:

Млякото леко се загрява и към него се добавя маята. От брашното и яйцето се омесва тесто.
След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5-10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час).
Тестото се разстила върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин.

Върху тестото се слага доматеното пюре, настъргана моцарела, нарязан на ситно босилек, гъбите и прошутото.
Поръсва се с риган.
Пече се около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Консумира се с червено вино, за предпочитане мерло, съветва Osata.eu.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    1 2 Отговор
    Изглежда като веднъж ядена...

    Коментиран от #3

  • 2 Какъв е този блат?

    5 1 Отговор
    Това пица ли е или торта? "Плънка" значи "пълнеж". Може да се каже "плънка", ако става въпрос за "Калцоне", но при обикновената пица "плънката" е върху пицата, а не вътре в нея. "Прошуто фунги" = "шунка и гъби".
  • 3 При това

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оня":

    неопечена.
  • 4 шуто про

    3 0 Отговор
    Италианците съветват да се ползва превтасало тесто, на 4-5-6 часа
  • 5 куку руку ку

    2 0 Отговор
    За да е хрупкава и тънка пицата се слага 6 грама мая, но на кг брашно и никакви яйца. Няма да правим торта, я. За идеален блат се слага само брашно, сол, мая, зехтин.
    А колко вкусна става на камък...
  • 6 Кой седи в кухнята...?!

    1 0 Отговор
    Кобто има млад клиент, той...!