Необходими продукти:
зелеви листа - от една зелка; ориз - 1 ч.ч.; булгур - 1 ч.ч.; 1 глава лук; 1 морков; 1 домат; олио - 1 к.ч.; чубрица - на вкус; черен пипер - на вкус; сол - на вкус.Начин на приготвяне:
Измивате ориза и булгура в няколко води. Нарязвате лука на дребно и го запържвате в олиото заедно с нарязаните на ситно морков и домат. Добавяте измития ориз и булгур и бъркате, докато пържите – 7-8 минути. Посолявате и посипвате с чубрица.
Добавяте гореща вода да покрие ориза и готвите, докато водата се поеме от продуктите. Оризът трябва да не е напълно готов. Оставяте да изстине.
Отделяте големите листа на една кисела зелка и отстранявате дебелата средна жила. Поставяте зелевите листа едно по едно в чиния, слагате в единия край от плънката и завивате сармички, които подреждате плътно в намаслена тавичка. Поливате с още олио и доливате малко вода. Запичате във фурна, докато постните сармички се зачервят и ястието остане на мазнина, пише Actualno.com.