24 Декември, 2023 10:05 17 056 8

Рецепта на деня: Постни зелеви сарми за Бъдни вечер

  • зелеви сарми-
  • бъдни вечер-
  • постно-
  • какво да сготвя

Задължително ястие за празника

Рецепта на деня: Постни зелеви сарми за Бъдни вечер - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • зелеви листа - от една зелка;
  • ориз - 1 ч.ч.;
  • булгур - 1 ч.ч.;
  • 1 глава лук;
  • 1 морков;
  • 1 домат;
  • олио - 1 к.ч.;
  • чубрица - на вкус;
  • черен пипер - на вкус;
  • сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

Измивате ориза и булгура в няколко води. Нарязвате лука на дребно и го запържвате в олиото заедно с нарязаните на ситно морков и домат. Добавяте измития ориз и булгур и бъркате, докато пържите – 7-8 минути. Посолявате и посипвате с чубрица.

Добавяте гореща вода да покрие ориза и готвите, докато водата се поеме от продуктите. Оризът трябва да не е напълно готов. Оставяте да изстине.

Отделяте големите листа на една кисела зелка и отстранявате дебелата средна жила. Поставяте зелевите листа едно по едно в чиния, слагате в единия край от плънката и завивате сармички, които подреждате плътно в намаслена тавичка. Поливате с още олио и доливате малко вода. Запичате във фурна, докато постните сармички се зачервят и ястието остане на мазнина, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ФАКТИ БГ

    Коментиран от #5

  • 2 Ал Тъпоне

    1 7 Отговор
    Ще има локдаун и "небъднивечер" !
  • 3 Сарми с праз

    1 8 Отговор
    Пак пропаганда от Дойче веле.
  • 4 Европейца

    7 9 Отговор
    Да ползваш киселото зеле за сърми без месо е престъпление
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дядо от село

    9 0 Отговор
    Постните сарми се правят с мноооого прас лук.......
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дядо поп

    1 2 Отговор
    На снимката , постни зелеви токмаци! Авторката трябва да свива по често сърмички от брюкселско зеле.