Отидете към основна версия

2 328 8

Рецепта на деня: Турски Айле сладкиш

  • айле-
  • сладкиш-
  • кори за баница-
  • пандишпан-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Комбинация от баклава и пандишпан, сочен и неустоимо вкусен

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

3 яйца; 1 чаша захар; 180 мл кисело мляко; 50 мл олио; 1 чаша брашно (може да използвате грис вместо брашно); 12 г бакпулвер (1 пакетче); 1 супена лъжица какао на прах; 10 кори за баница; масло за намазване. За сиропа: 2 чаши захар; 2 чаши вода; сокът от 1 лимон; Мерителната чаша е тази от големите за кафе (180-200 мл).

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сиропът от изброените продукти, така че да има време да се охлади. Сложете на огъня и след като заври, варете около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно.

Намажете добре средноголяма тава/форма (35х22 см) с размекнато масло/маргарин и включете фурната да загрява на 200 градуса. Развийте корите, след което ги сгънете една по една като хармоника с ширина около 2 см.

Така се подреждат в намаслената тава, докато покрият дъното, след което се пекат за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. В малка дълбока купа налейте киселото мляко (1 чаша от 180 мл) и го смесете с 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте и оставете за 10 минути.

В по-дълбока купа се счупват три яйца, добавя се половин чаша захар, след което се разбива с миксер, докато захарта се разтвори, а яйцата се сгъстят и побелеят, което отнема 5-10 минути. Когато получите крем от яйцата, добавете сместа от киселото мляко с бакпулвера, 50 мл олио, 1 чаша пресято брашно и 1 супена лъжица какао на прах.

С бавни движения смесете съставките с бъркалка или лъжица. Трябва да се получи компактна, хомогенна смес без бучки, която е пенлива и ефирна. Изпечените кори извадете от фурната и ги оставете да изстинат малко, след което ги залейте с приготвената смес.

Разпределете равномерно и разклатете, след което върнете в загрята фурна на 180 градуса и печете сладкиша около половин час или повече в зависимост от фурната. Моят се пече точно 25 минути плюс 5 минути в изключена фурна (най-добре проверете с клечка за зъби, за да сте сигурни, че сладкишът е готов).

Топлият сладкиш се залива със студения сироп.

Оставете го първо да се охлади до стайна температура и да поеме сиропа, след което го охладете в хладилник преди сервиране, пише zajenata.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Рецепта на деня: Къпана питка

    Необходими продукти: 1/2 кг брашно; 1 ч.ч. прясно мляко; 10 г суха мая; 1 с.л. захар; 1 с.л. олио; 1 ч.л. сол; 2 яйца. Начин на ...
    днес в 10:05 ч.
    696
    4
  • Рецепта на деня: Пясъчни сладки

    Необходими продукти: 200 г масло; 150 г захар; ванилин; сол; 2 яйца; 400 г брашно; 1 ч. л. бакпулвер. Начин на приготвяне: С ...
    вчера в 10:05 ч.
    655
    6
  • Рецепта на деня: Лазаня супа

    Необходими продукти: зехтин екстра върджин; 350 г италианска наденица; 1 връзка копър; 1 средно голяма глава лук; 1 с.л. доматена паста; ...
    19.11.2024
    830
    7
  • Рецепта на деня: Питки "Добруджанки"

    Необходими продукти: 1 яйце; 1 чаена чаша кисело мляко; 1 ч.л. хлебна сода; 1 с.л. олио; 50 грама краве масло; 1 чаша натрошено сирене ...
    18.11.2024
    2 030
    0
  • Отбелязваме световния ден на баклавата

    Днес – 17 ноември, е световният ден на любимата на милиони хора в различни части на света баклава, съобщава турското министерство на културата и ...
    17.11.2024
    878
    12