Отидете към основна версия

10 Декември, 2014 09:58, обновена 10 Декември, 2014 09:58 2 037 2

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай иска да бъде премиер

  • нобелова награда за мир-
  • малала юсафзай-
  • нобелов лауреат-
  • кайлаш сатяртхи-
  • нобел-
  • мир

17-годишното момиче повтори посланието си, че момичетата същото имат право на образование, както момчета

Снимки АП

Пакистанската активистка Малала Юсафзай заяви пред Би Би Си преди получаването на Нобеловата награда за мир в сряда, че се надява да има кариера си в политиката.

Тя изрази надежда, че може дори да бъде министър-председател на Пакистан, след като завърши образованието си във Великобритания.

Малала, заедно с Кайлаш Сатяртхи, индийски борец за правата на детето, са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Двамата са отличени за тяхната "борба срещу потискането на децата и младите хора", обявиха от норвежкия Нобелов комитет, който присъжда наградата.

Пакистанското момиче бе простреляно в главата от въоръжени талибани през октомври 2012 г. заради кампания за образованието на момичетата.

Тя е най-младият получател на престижното отличие.

"Искам да служа на моята страна и мечтата ми е тя да се превърне в развита държава и всяко дете да получи образование", заяви Малала.

Тя разказа, че е била вдъхновена от Беназир Бхуто - една жена, която два пъти е заемала поста като пакистански премиер преди да бъде убита през 2007 г.

"Ако мога да служа на моята страна най-добре чрез политиката и ако стана премиер тогава аз определено ще избере това," каза Малала.

Тийнейджърът заяви, че е голяма чест да получи наградата заедно с Кайлаш Сатяртхи.

"Имах желанието да видя децата как ходят на училище и аз започнах тази кампания," каза тя.

"Сега тази награда за мир е много важна за мен и получаването й наистина ми даде повече надежда, повече смелост и аз се чувствам по-силна отколкото преди, защото виждам, че много хора са с мен. Отговорностите ми сега са повече. Чувствам, че съм отговорна пред Бога и пред себе си и че трябва да помогна на моята общност. Това е мое задължение", обясни младият борец за правата на децата.

На съвместна пресконференция с г-н Сатяртхи във вторник, 17-годишното момиче повтори посланието си, че момичетата същото имат право на образование, както момчета.

Лауреатите, които си разделиха награден фонд 1,4 милиона долара, бяха наградени с престижното отличие заради борбата им да се защитят децата от робството, екстремизъм и детски труд, които представляват голям риск за живота им.

Малала изрази разочарованието си, че премиерите на Индия и Пакистан не присъстваха на церемонията по награждаването. Въпреки това присъствието на двамата нобелови лауреати в Осло привлече стотици хора по заледените улици, които се надяваха да ги зърнат.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: