Отидете към основна версия

25 960 84

Откриха зловещ документ от времето на комунизма (СНИМКА)

  • зловещ-
  • документ-
  • комунизъм-
  • словения-
  • йосип броз тито-
  • убийства-
  • нападения

В Словения бе открит документ на бившите югославски тайни служби от времето на диктатора Йосип Броз Тито, в който се дава нареждане да бъдат избити всички некомунисти и техните семейства

В Словения бе открит документ на бившите югославски тайни служби от времето на диктатора Йосип Броз Тито, в който се дава нареждане да бъдат избити всички некомунисти и техните семейства.

Словенският историк Сърджан Цветкович съобщи, че документът е открит от негов колега, който много скоро ще публикува отделна студия.

В началото на заповедта се дават общи указания:

"Нападенията на жилищата, където се намират лицата за ликвидиране, трябва да бъдат извършени много бързо, решително и мащабно. Всяко колебание ще се счита за предателство".

Инструкциите за убийствата са описани в 7 точки.

В тях пише и следното:

"Трябва да бъде избита на 100% цялата интелигенция, която не е свързана с Югославската комунистическа партия и не членува в нея. Тук не трябва да се правят никакви компромиси, включително и за тези, които имат платонически симпатия към партията... Да бъдат избити всички известни антикомунистически активисти и ръководители, лидерите на националните организации... Всички свещеници, членовете на различните католически организации. Да бъдат избити всички членове на буржоазията, търговците, едрите земевладелци, средните предприемачи. Разбира се, че трябва да бъдат избити и всички наемодатели, богаташи и индустриалци. В крайна сметка трябва да бъдат ликвидирани и всички дребни представители на управляващата класа като офицерите, подофицерите, обикновените войници, полицаите, финансовите чиновници. Трябва да бъдат разстреляни и всички кметове на по-големите градове и техните семейства".

По отношение на богатите граждани, които са подпомагали комунистите пише следното:

"За онези богаташи, търговци и индустриалци, които парично са подпомагали комунистите, трябва да бъдат приложени същите горепосочени мерки. Защото те по този начин са искали да спасят главите си."

Словенската комисия, която разследва извършените престъпления от комунистическия режим до момента е открила 581 масови гроба, с останките на над 100 000 жертви. В архивите обаче има официални документи за смъртни присъди на само 281 души, в периода 1945-1952 г.

Заповедите за ликвидиране са били пращани лично от диктатора Йосип Броз Тито до Александър Ранкович, първият ръководител на Държавна сигурност, която в началото се казва ОЗНА, а след това се преименува в УДБА, става ясно пък от разкритията на Сръбската комисия разследваща престъпленията на югославския режим.

До момента е установено, че по времето на Тито в Сърбия са убити 59 912 души.

Все още обаче няма данни за броя на жертвите от големите градове, включително и Белград.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: