Отидете към основна версия

25 925 85

Гърция иска да раздели Македония на 4 кантона, сред тях и български

  • гърция-
  • македония

По гръцката национална телевизия беше показана карта на Република Македония, чиято територия е поделена според замисъла на Атина, пише скопският "Вечер", цитиран от Блиц.

Това беше съпроводено от констатацията, че "единственото решение за Скопие" е Вардарска федерация, поделена на четири кантона - гръцки, мюсюлмански, сръбски и български.

Остава неясно само откъде авторите на тази карта намериха малцинствата, които би трябвало да доминират в съответните кантони, продължава "Вечер".

В средата на миналата година Македония беше главната тема на срещата между Гърция, Сърбия и България в Солун. А че тя има поддръжката на Брйксел бе потвърдено от присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Дали ще делят Скопие? - Тристранна среща на Гърция, Сърбия и България в Солун",беше заглавието, под което гръцкият вестник "Пронюз" тогава написа, че целта на мероприятието е "неутрализиране на нестабилността, създавана от Македония". Вестникът тогава написа, че в този контекст се обмисля и сценарий за подялба на Македония на три зони на влияние: сръбска, гръцка и българска. Това всъщност било повторение на по-стария сценарий за подялба на Македония между Гърция и Сърбия.

Единствената разлика била, че този път е включена и България, която била загрижена относно претенциите на Македония към Пирин. "Пронюз" тогава написа, че на срещите на Ципрас с Борисов и Вучич "от особен интерес били историческите и съседски противоречия, които били провокирани от Македония".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: