Отидете към основна версия

1 775 9

Белоруси протестират срещу затварянето на полската сухопътна граница

  • лукашенко-
  • протест-
  • преустановено движение-
  • опозиционно движение-
  • забрана

При преустановено самолетно движение сухопътният маршрут остава като единствена опция

Снимка: Shutterstock

На границата между Полша и Беларус противници на президента Александър Лукашенко развяха червено-бялото знаме на опозиционното движение - в знак на протест срещу забраната за преминаване, осведомява Евроюз.

Официално причината за затварянето от декември е COVID-19, но мнозина подозират, че Лукашенко е използвал пандемията като претекст за ограничаване на протестната вълна срещу неговото управление.

При нормални обстоятелства Полша издава около 400 000 визи всяка година на беларуси.

„Лукашенко е този, който затвори сухопътната граница, заяви протестиращият Лена Живоголод. „За беларусите е трудно да напуснат страната си. За онези, които са подтиснати от режима, това е голям проблем.“

При преустановено самолетно движение сухопътният маршрут остава като единствена опция.

„Много хора биха искали да напуснат“, казва емигрантът Руслан Кулевич. „Защото всички са уморени да живеят в страх. Чакаме, чакаме. Може би това по някакъв начин ще помогне за отварянето на границата."

Някои демонстранти казаха, че могат да се опитат да блокират влизащите белоруски товарни автомобили, за да привлекат вниманието на международната общност за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Минск.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: