Last news in Fakti

7 Юни, 2021 15:02 1 763 9

Белоруси протестират срещу затварянето на полската сухопътна граница

  • лукашенко-
  • протест-
  • преустановено движение-
  • опозиционно движение-
  • забрана

При преустановено самолетно движение сухопътният маршрут остава като единствена опция

Белоруси протестират срещу затварянето на полската сухопътна граница - 1
Снимка: Shutterstock

На границата между Полша и Беларус противници на президента Александър Лукашенко развяха червено-бялото знаме на опозиционното движение - в знак на протест срещу забраната за преминаване, осведомява Евроюз.

Официално причината за затварянето от декември е COVID-19, но мнозина подозират, че Лукашенко е използвал пандемията като претекст за ограничаване на протестната вълна срещу неговото управление.

При нормални обстоятелства Полша издава около 400 000 визи всяка година на беларуси.

„Лукашенко е този, който затвори сухопътната граница, заяви протестиращият Лена Живоголод. „За беларусите е трудно да напуснат страната си. За онези, които са подтиснати от режима, това е голям проблем.“

При преустановено самолетно движение сухопътният маршрут остава като единствена опция.

„Много хора биха искали да напуснат“, казва емигрантът Руслан Кулевич. „Защото всички са уморени да живеят в страх. Чакаме, чакаме. Може би това по някакъв начин ще помогне за отварянето на границата."

Някои демонстранти казаха, че могат да се опитат да блокират влизащите белоруски товарни автомобили, за да привлекат вниманието на международната общност за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Минск.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    17 1 Отговор
    Поне напишете от коя страна на границата са тия протестиращи.От мързел ли не го правите,от некадърност или от политкоректност?
  • 2 Адаш

    12 7 Отговор
    Много ясно, че са от Плоската страна.

    За всеки е ясно, че колкото повече се вряка за нещо, то е толкова по-добре постигнало целите си. Щом поляците квичат, че са им затворили границата, значи е имало достатъчно причини и засегнати мафиоти от това.

    А пък Евресъюза от глупост ли набута Белорусия в посока само и единствено към Русия, или някой му заповяда да я отдалечи от себе си... може и да не разберем. При следващия евродебилизъм сигерно тържествено Белорусия сама ще се присъедини към Русия.
  • 3 Сорката

    9 6 Отговор
    Чичко Сорос пак е развързал кесийката, явно. Пак някакви платени кресльовци, сите умни и красивЕ, писукт жално-милно. После що Лукашенко приземил самолета? Ми ей такива трябва да бъдат закарани на точното им място и според заслугите.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вера

    2 3 Отговор
    Бой и музика
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шорошня

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сорката":

    Ти се радвай, че не живееш в Беларус, че колко палки щеше да ядеш докато ходиш до магазина за ляп и ряпа. Каква страна може да е Беларус щом 27 години я управлява един дърт колхозник.
  • 8 Лукашенко требва

    7 2 Отговор
    Да управлява България.
    За един месец само.
    Нула корупция,нула кражби-препълнени затвори.
    На Магнитски ще намерим лекарство.
    На кого да ,,подарим"50милиона и санкциите са били за Бенин,а не за Булгарин
  • 9 смях

    1 0 Отговор
    тия ниските соц дикататори никой за нищо не ги бръсне вече
Новини по държави: