Отидете към основна версия

1 208 6

Откриха по-голяма консулска служба в Лондон

  • консулска служба-
  • лондон

Заради ограниченията срещу COVID-19 беше въведена система за записване, която драстично намали опашката пред посолството, но например за подмяна на български документ за самоличност най-ранният възможен час в момента е след 3 месеца

Снимка: EPA/БГНЕС

В посолството на България в Лондон беше открито разширение на консулската служба. Тази новина е важна за една от най-големите български общности зад граница, съобщават от bTV.

Консулската служба в британската столица ежедневно работи, за да предостави административни услуги на диаспора с размерите на град като Варна. Заради ограниченията срещу COVID-19 беше въведена система за записване, която драстично намали опашката пред посолството, но например за подмяна на български документ за самоличност най-ранният възможен час в момента е след 3 месеца.

В консулската служба ежедневно се отговаря на близо 400 мейла от цяла Великобритания, а служителите и отговарят и за решаването на проблеми на граждани с граничния контрол, съдебните и полицейски власти.
"Нашата консулска служба беше една от малкото, които не затвориха в условията на три поредни локдауна. Консулската служба продължи да работи. Бих желал да кажа, че само през миналата година в нея са извършени 35 000 услуги, Обработени са заявления за лични документи и паспорти на 18 000 души и това е само от един състав от осем щатни служители", заяви посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

Полагат много усилия, за да бъдат обслужени повече хора. Назначени са допълнително трима служители към съществуващите осем, а в понеделник бе открито и разширение на приемната за граждани. Освен това се очаква до края на годината да заработи и консулска служба в Шотландия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: