Отидете към основна версия

1 341 17

Хиляди корейци участваха в ЛГБТ фестивал в Сеул и в контрапротест

  • лгбт-
  • фестивал-
  • сеул -
  • южна корея

Хиляди южнокорейци днес участваха в ЛГБТ фестивал в центъра на Сеул, а християнски и консервативни групи проведоха контрапротест

Снимка: БГНЕС

Хиляди южнокорейци днес участваха в ЛГБТ фестивал в центъра на Сеул, а християнски и консервативни групи проведоха контрапротест, предаде Ройтерс.

Корейската информационна агенция Йонхап съобщи, че във фестивала са взели участие около 13 000 души. Като част от събитието бяха отворени около 72 будки на правозащитни групи, университетски ЛГБТ клубове, посолства и религиозни и прогресивни организации, които също взеха участие.

"Радвам се, че след толкова дълго време можем да проведем офлайн фестивал. ЛГБТ хората не са омразни хора, които се появяват в един ден през годината, а хора, които просто си живеят ежедневния живот", заяви Хърикейн Кимчи, един от участниците във фестивала. "Фестивалът стана по-голям и много ЛГБТ хора се появяват без да се крият, защото тяхното възприемане в нашето общество се подобрява", добави той.

Посланикът на САЩ в Южна Корея Филип Голдбърг посети фестивала, за да покаже своята подкрепа. "За да изразим силният ангажимент на САЩ за прекратяване на дискриминацията, където и да е тя, както и да гарантираме отношение с уважение и човечност към всички, ние просто не можем да ви изоставим", заяви Голдбърг пред събралото се множество. "Ние ще се борим редом с вас за равенство и човешки права", добави той.

От другата страна на улицата, на площад Сеул пред градската управа, в протест срещу фестивала взеха участие най-малко 15 000 души, съобщи Йонхап. "Ние протестираме и организираме национална конвенция за здравословна сексуална етика на нашите деца. И ние се събрахме заедно, за да призовем за правилната експлоатация на площад Сеул, който се поддържа с данъците на гражданите", заяви Ли Йонг-хе, университетски професор и участник в контрапротеста.

На мястото на протестите имаше засилено полицейско присъствие, целящо да предотврати евентуални сблъсъци.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: