Отидете към основна версия

799 5

И португалското здравеопазване "куца"

  • португалия-
  • здарвеопазване -
  • министърът на здравеопазването-
  • марта темидо-
  • оставка

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка във вторник

Снимка: Shutterstock

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка във вторник след широко недоволство срещу решението ѝ да затвори временно спешните акушерски служби, което налага рискови трансфери на бременни жени между болници, предава Ройтерс.

Министерството на здравеопазването каза в изявление, че Темидо е решила да се оттегли, защото е "разбрала, че вече няма условия да остане на поста".

В отделно изявление министър-председателят Антониу Коща каза, че е приел оставката ѝ и благодари на Темидо за работата ѝ, която включва организирането на успешна кампания за ваксиниране срещу COVID-19.

Правителството предприе мярката за затваряне на спешните акушерски служби, особено през почивните дни, тъй като в някои болници не достигат лекари, особено в сезона на отпуските.

Опозиционни партии и местните власти критикуваха министъра, защото понякога бременните жени трябва да предприемат рискови пътувания до отдалечени болници.

Оставката на Темидо дойде часове след като се появиха съобщения, че бременна жена е починала в събота, след като сърцето ѝ е спряло по време на преместване с линейка от главната болница в Лисабон "Санта Мария", в която не е имало свободни легла до друга болница в столицата.

Темидо стана министър на здравеопазването през октомври 2018 г. и миналата година беше сред най-популярните членове на правителството благодарение на успеха на кампанията за ваксиниране, според проучвания на общественото мнение.

Но напоследък нейната слава избледня поради недостига на медицински персонал и други проблеми в много държавни болници и след като хиляди лекари представиха така наречения отказ от отговорност, като се позоваха на лоши условия на труд и изключителна умора.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: