30 Август, 2022 14:20 777 5

И португалското здравеопазване "куца"

  • португалия-
  • здарвеопазване -
  • министърът на здравеопазването-
  • марта темидо-
  • оставка

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка във вторник

И португалското здравеопазване "куца" - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка във вторник след широко недоволство срещу решението ѝ да затвори временно спешните акушерски служби, което налага рискови трансфери на бременни жени между болници, предава Ройтерс.

Министерството на здравеопазването каза в изявление, че Темидо е решила да се оттегли, защото е "разбрала, че вече няма условия да остане на поста".

В отделно изявление министър-председателят Антониу Коща каза, че е приел оставката ѝ и благодари на Темидо за работата ѝ, която включва организирането на успешна кампания за ваксиниране срещу COVID-19.

Правителството предприе мярката за затваряне на спешните акушерски служби, особено през почивните дни, тъй като в някои болници не достигат лекари, особено в сезона на отпуските.

Опозиционни партии и местните власти критикуваха министъра, защото понякога бременните жени трябва да предприемат рискови пътувания до отдалечени болници.

Оставката на Темидо дойде часове след като се появиха съобщения, че бременна жена е починала в събота, след като сърцето ѝ е спряло по време на преместване с линейка от главната болница в Лисабон "Санта Мария", в която не е имало свободни легла до друга болница в столицата.

Темидо стана министър на здравеопазването през октомври 2018 г. и миналата година беше сред най-популярните членове на правителството благодарение на успеха на кампанията за ваксиниране, според проучвания на общественото мнение.

Но напоследък нейната слава избледня поради недостига на медицински персонал и други проблеми в много държавни болници и след като хиляди лекари представиха така наречения отказ от отговорност, като се позоваха на лоши условия на труд и изключителна умора.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коки

    4 0 Отговор
    Ама колкото нашето ли, дето го няма

    Коментиран от #5

  • 2 Линкълн

    2 0 Отговор
    Е там където бъркат ромизацията с РАЯ винаги се объркват нещата виждате с новата либерална идеолгия как престъпленията в САЩ се увеличават ромизацията в България подтиква ромите да убиват пенсионери по селата, а сега африканците и арабите успешно ликвидират португалското здравеопазване
  • 3 Оз. Ген.Румянцев

    3 0 Отговор
    Мореплавателите ще се оправят, ама ние не

    Коментиран от #4

  • 4 Линкълн

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Оз. Ген.Румянцев":

    И как ще се управят като вече са рухнала ромска държава всеки втори пуртогалец е Кристияно Роналдо или нов МБапе на Франция
  • 5 Майки се оплакаха от мезиреята

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коки":

    в която трябва да бъдат лекувани и обслужвани техните деца Варненската болница "Света Марина" е по-зле от бразилски затвор!

Новини по държави: