Отидете към основна версия

815 8

Шолц припомни отговорността на Германия за Холокоста

  • германия -
  • холокоста-
  • евреи-
  • аушвиц -
  • нацисти-
  • полша-
  • олаф шолц

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша

Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц припомни историческата отговорност на Германия за убийството на милиони евреи по време на нацисткия режим, предаде ДПА.

"Страданието на шест милиона избити невинни евреи не е забравено, както и страданието на оцелелите", написа Шолц в "Туитър" днес, когато се чества паметта на жертвите на Холокоста.

Днес оцелялата от Холокоста Розет Кац произнесе реч в германския парламент. Председателката на Бундестага Бeрбел Бас откри специалното събитие, на което присъства и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Тази година на възпоменателната церемония фокусът е върху хората, преследвани от нацистите заради сексуалната си ориентация или идентичност.

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там те убиват повече от милион души, от които по-голямата част евреи.

Датата се отбелязва в Германия от 1996 г. като Ден за възпоменание на жертвите от Холокоста и в почит се полагат венци на много места из страната.

Обръщение към депутатите направи и Клаус Шидерван, представител на ЛГБТИ общността.

Международният комитет за Аушвиц направи паралел с руската война в Украйна.

Комитетът заяви днес сутринта, че тази година оцелелите от германските концентрационни лагери са изправени пред нови ужаси и страдания, а денят за възпоменание винаги е болезнен за тях. Това заедно със спомена за избитите им семейства и останалите затворници е ужасът на нова война в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: