Last news in Fakti

27 Януари, 2023 13:20 807 8

Шолц припомни отговорността на Германия за Холокоста

  • германия -
  • холокоста-
  • евреи-
  • аушвиц -
  • нацисти-
  • полша-
  • олаф шолц

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша

Шолц припомни отговорността на Германия за Холокоста - 1
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц припомни историческата отговорност на Германия за убийството на милиони евреи по време на нацисткия режим, предаде ДПА.

"Страданието на шест милиона избити невинни евреи не е забравено, както и страданието на оцелелите", написа Шолц в "Туитър" днес, когато се чества паметта на жертвите на Холокоста.

Днес оцелялата от Холокоста Розет Кац произнесе реч в германския парламент. Председателката на Бундестага Бeрбел Бас откри специалното събитие, на което присъства и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Тази година на възпоменателната церемония фокусът е върху хората, преследвани от нацистите заради сексуалната си ориентация или идентичност.

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там те убиват повече от милион души, от които по-голямата част евреи.

Датата се отбелязва в Германия от 1996 г. като Ден за възпоменание на жертвите от Холокоста и в почит се полагат венци на много места из страната.

Обръщение към депутатите направи и Клаус Шидерван, представител на ЛГБТИ общността.

Международният комитет за Аушвиц направи паралел с руската война в Украйна.

Комитетът заяви днес сутринта, че тази година оцелелите от германските концентрационни лагери са изправени пред нови ужаси и страдания, а денят за възпоменание винаги е болезнен за тях. Това заедно със спомена за избитите им семейства и останалите затворници е ужасът на нова война в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    10 4 Отговор
    Абе стига стига с тази измама -холокоста .
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
    Кака така след войната броя на евреите в Европа става повече ,отколкото преди войната ,къде са масовите гробове на тези мошеници и защо еврейските ционистки банкери като Ротшилд финансираха Хитлер,поради същата причина финансират сега Украйна- за да украдат Русия
  • 2 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Шолц праща немски танкове с пречупен кръст на руска земя.Не е много умно.
  • 3 Сандо

    15 1 Отговор
    Променя се Германия,но нрава и остана същия - само смени евреите с руснаци!
  • 4 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Много държави твърдят че холокост не е имало. Всичко е измислено от евреите за да напомнят непрекъснато за себе си и да се правят на жертви. Всъщност Хитлер като добър евреин е знаел че те са мошеници,лъжци и измамници.
  • 5 ТУПИК

    12 0 Отговор
    ,,На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там ТЕ УБИВАТ повече от милион души, от които по-голямата част евреи."
    Както сте го написали,все едно,че не немците,а...Червената армия" са избили повече от един милион евреи...!

    Коментиран от #8

  • 6 Исторически Цинизъм!

    16 1 Отговор
    ,,Червената армия" ги освобождава,а Русия не е поканена за честване на годишнината от освобождаването...!
    В същото време се дава трибуна,за ронене на ,,Крокодилски сълзи" на внука на офицер от ,,СС"...- Шолц...?!?!?!
  • 7 германистан

    8 1 Отговор
    пак се вре между шамарите и си го търси. И ще го намери…
  • 8 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТУПИК":

    Близо сте до истината!По време на терора преди ВСВ в лагери са изпращани и много юдеи,които са потомци на хазарите приели юдаизма!Мисля,че грешно са наричани евреи,но и много от тях са загубили живота си в Сибир!Може и да изтрият коментара ми!
Новини по държави: