Отидете към основна версия

827 4

Турция осигури подслон за 2,6 милиона души засегнати от земетресенията

  • турция-
  • засегнати-
  • земетресения-
  • милиони

Това съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу

Източник: БГНЕС

След най-смъртоносните земетресения в историята си Турция е осигурила подслон за близо 2,6 милиона души, останали без дом. Това съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от турските медии.

Сойлу говори снощи на вечеря ифтар в палатковия град в град Пазарджък (окръг Кахраманмараш), който бе епицентър на първото земетресение със сила 7,6 на 6 февруари.

На ифтара присъстваха валията на окръг Кахраманмараш Йомер Фарук Джошкун и валията на окръг Къръккале Бюлент Текбъйъкоглу (още в деня на земетресението от Къръккале в Пазарджък пристигнаха много пожарникари – бел. авт.).

Министърът на вътрешните работи посочи, че вече 59 дни властите се опитват „да излекуват раните от земетресението“.

Той съобщи, че Китай изпраща близо 65 000 фургона в зоната на земетресението. Сглобяемите контейнерни къщи имат всички необходими съоръжения, включително и електричество. С тях се осигурява безопасен подслон за хората в засегнатите от земетресението райони.

Сойлу изтъкна, че са положени основите за изграждането на постоянни жилища. Той добави, че постоянно се полагат усилия за увеличаването на броя на палатките и фургоните, в които пострадалите от земетресението могат да живеят временно. Междувременно отстраняването на отломките на рухналите здания в района продължава.

Над 50 000 души загинаха и около 115 000 бяха ранени при унищожителните трусове през февруари, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: