Отидете към основна версия

2 844 14

Ковачевски: Северна Македония сама се саботира по пътя към евроинтеграцията

  • рсм-
  • северна македония-
  • саботаж-
  • вето-
  • ес-
  • евроинтеграция

Заяви премиерът на страната

Източник: БГНЕС

"В момента Северна Македония се саботира сама по пътя към евроинтеграцията", обяви премиерът, Димитър Ковачевски. Той подчерта, че вътрешното вето пречи на напредъка на страната към членство в Европейския съюз.

Според Ковачевски, сроковете за представяне на предложения за промени в Конституцията са ясно определени от закона. Министерството на правосъдието ще представи предложенията на правителството, които в момента се разглеждат от експертите. След това те ще бъдат изпратени за разглеждане в Народното събрание, в Конституционната комисия, която е ръководена от председателя на парламента, цитира "Нова ТВ".

Ковачевски поясни, че следващата стъпка, съобразно законодателството и политическата воля, е да се осъществи приемането на измененията в Конституцията. Той подчерта, че това е от съществено значение за Северна Македония, като страната не трябва да бъде блокирана отвътре. Въпреки че РСМ е била изправена пред блокади отвън, сега за първи път тя се саботира сама. Ковачевски е убеден, че голямата част от 120-те парламентарни депутати подкрепят евроинтеграцията на страната, независимо от честите промени в позицията на партията ВМРО-ДПМНЕ. Той изрази убеждението си, че "този процес няма да спре".

За да бъдат приети конституционните промени при гласуването, те трябва да получат подкрепата на поне 80 от народните представители.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: