22 Юни, 2023 09:46 2 843 14

Ковачевски: Северна Македония сама се саботира по пътя към евроинтеграцията

  • рсм-
  • северна македония-
  • саботаж-
  • вето-
  • ес-
  • евроинтеграция

Заяви премиерът на страната

Ковачевски: Северна Македония сама се саботира по пътя към евроинтеграцията - 1
Източник: БГНЕС

"В момента Северна Македония се саботира сама по пътя към евроинтеграцията", обяви премиерът, Димитър Ковачевски. Той подчерта, че вътрешното вето пречи на напредъка на страната към членство в Европейския съюз.

Според Ковачевски, сроковете за представяне на предложения за промени в Конституцията са ясно определени от закона. Министерството на правосъдието ще представи предложенията на правителството, които в момента се разглеждат от експертите. След това те ще бъдат изпратени за разглеждане в Народното събрание, в Конституционната комисия, която е ръководена от председателя на парламента, цитира "Нова ТВ".

Ковачевски поясни, че следващата стъпка, съобразно законодателството и политическата воля, е да се осъществи приемането на измененията в Конституцията. Той подчерта, че това е от съществено значение за Северна Македония, като страната не трябва да бъде блокирана отвътре. Въпреки че РСМ е била изправена пред блокади отвън, сега за първи път тя се саботира сама. Ковачевски е убеден, че голямата част от 120-те парламентарни депутати подкрепят евроинтеграцията на страната, независимо от честите промени в позицията на партията ВМРО-ДПМНЕ. Той изрази убеждението си, че "този процес няма да спре".

За да бъдат приети конституционните промени при гласуването, те трябва да получат подкрепата на поне 80 от народните представители.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 16 Отговор
    Македония може да си позволи да изнудва ЕС и косвено България, както си поиска. Унижението за България е грандиозно, само и само, за да се подчини на Щатските мераци.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 2 КОТарАК

    16 1 Отговор
    хе-с тоя прираст , скоро източна Албания ще преговаря
  • 3 Псевдоним

    16 0 Отговор
    Не може да бъде, как така не ги саботират бугарски шпиц-команди.
  • 4 Българин

    7 3 Отговор
    Тия са абсолютни дудуци- много говорят, нишо не казват. Сигурен съм, тия никога няма да ги приемат в ЕС.Не че им трябва.
  • 5 Браво

    5 1 Отговор
    Браво г-дин Ковечески, номер едно сте!
  • 6 Жорката

    4 6 Отговор
    Да живей Македония!
  • 7 Йован

    8 1 Отговор
    Ние смо Българи от Македония
  • 8 Македонец в космоса

    7 3 Отговор
    Какво постоянно ни занимават с тези примати от резерват СевМак. Вето до дупка и да гтият в мизерия
  • 9 Македонец в космоса

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Стига плаши хората с глупости има подписани договори..макетата искат или не ще влязат в ЕС само с желаните от България подписани договори. Това го каза комисаря по разширяване Вахрей. Всичко останало е прокремълска опорка и спекула... как едва ли не лошия запад ще открадне историята. Макето са длъжни да променят историята в учебниците
  • 10 Македонец в космоса

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Стига плаши хората с глупости има подписани договори..макетата искат или не ще влязат в ЕС само с желаните от България подписани договори. Това го каза комисаря по разширяване Вахрей. Всичко останало е прокремълска опорка и спекула... как едва ли не лошия запад ще открадне историята. Макето са длъжни да променят историята в учебниците
  • 11 Перо

    10 1 Отговор
    С такива “македонисти” като Мицкоски от ВМРО ДПМНЕ, син на еврейка и сърбин, самоблокирането е сигурно! Въпросът си е вътрешен, но БГ и ЕС няма да допуснат, някакво самоопределение, /без гаранции за последваща дискриминация/, чрез нормативен акт /който винаги може да се отмени/, да замести вписването на българите в Конституцията, наравно с другите народности, в основния закон! Освен това има и други задължения в договора, касаещи двустранната комисия, образованието и т.н. за които правителството на РСМ “забравя” и не говори за тях и се надява да минат гратис! БГ трябва да поиска признаването на геноцида над българското население в бившата СР Македония към СФРЮ, в рамките на двустранния договор за добросъседство! Това не е свързано и не касае договора с ЕС!

    Коментиран от #12

  • 12 Да.....

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Геноцид срещу българите има и днес в югозападната българска провинция, назована Северна Македония. Трябва да го признаят и него и да ни се извиняват поне едно десетилетие, всеки ден! По тогази ще видим.........
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ..............самостоятелна Северна Македония, без българското влияние, лесно ще попадне под албанска зависимост, а Албания е подкрепяна и покровителствувана от Турция... Това е и "номерът" му... на „северно македонският“ външен министър, „албанецът“? Буяр Османи....Само "макетата" не стоплят как ще ги сготвят.
  • 14 Юнак Балкански

    0 0 Отговор
    Те, Макетата действат подмолно, като се надяват, че Немския Бундестаг с някаква си декларация ще им признае фалшивите искове за език и култура. Или изпълняват договореностите подписани от тях и ЕС или го духат още дълго време. Не ни трябват враждебни хора в ЕС. Отвратителното им държание ме отблъсква от тези хора.
Новини по държави: