Отидете към основна версия

1 697 24

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече има кмет на град ВИДЕО

  • германия-
  • избори-
  • пирна-
  • алтернатива за германия-
  • кмет

Партията спечели изборите в 40-хилядния Пирна, в провинция Саксония

За първи път кандидат от крайнодясната германска партия Алтернатива за Германия (AfD) спечели избори за кмет на на по-голям град тази неделя, предаде Дойче веле.

Тим Лохнер беше избран, след като спечели втория тур на гласуването в Пирна, град в източната провинция Саксония, където AfD е особено силна.

Първоначалните резултати показаха, че Лохнер е спечелил 38,5% от гласовете.

Крайнодесният кандидат победи Катрин Долингер-Кнут (ХДС), която остана втора с 31,4% от гласовете, и Ралф Тиле от малката партия Свободни избиратели, който получи 30,1%.

53-годишният Лохнер е независим, но реши да застане под знамето на крайнодясната AfD за вота.

На първия тур Лохнер си осигури една трета от гласовете, но успя да увеличи дела си на втория тур. Местните Зелени и социалдемократите отпаднаха след първия тур и дадоха подкрепата си зад Долингер-Кнут.

Разположен на 30 километра югоизточно от Дрезден, Пирна има около 40 000 жители. Градът е известен преди всичко с почти идеално запазения си стар град.

Резултатът от неделя идва само няколко дни след като вътрешното разузнаване на източната провинция Саксония определи AfD като дясна екстремистка партия.

През август Ханес Лот беше избран за първи кмет от същата партия на община - Raguhn-Jeßnitz в провинция Саксония-Анхалт - но това бе регион с едва 9 000 жители.

През юни партията спечели първите си избори за областен съвет с кандидат Роберт Сеселман в област Зонеберг в Тюрингия.

Крайнодясната партия е във възход в Германия, като проучвания показват, че около един на всеки пет гласоподаватели казват, че биха гласували за AfD, което я прави втората най-популярна партия след Християн-демократическя съюз.

В източните германски провинции делът на гласоподавателите, желаещи да гласуват за AfD, възлиза на над 30%.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: