Last news in Fakti

18 Декември, 2023 05:54 1 650 24

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече има кмет на град ВИДЕО

  • германия-
  • избори-
  • пирна-
  • алтернатива за германия-
  • кмет

Партията спечели изборите в 40-хилядния Пирна, в провинция Саксония

За първи път кандидат от крайнодясната германска партия Алтернатива за Германия (AfD) спечели избори за кмет на на по-голям град тази неделя, предаде Дойче веле.

Тим Лохнер беше избран, след като спечели втория тур на гласуването в Пирна, град в източната провинция Саксония, където AfD е особено силна.

Първоначалните резултати показаха, че Лохнер е спечелил 38,5% от гласовете.

Крайнодесният кандидат победи Катрин Долингер-Кнут (ХДС), която остана втора с 31,4% от гласовете, и Ралф Тиле от малката партия Свободни избиратели, който получи 30,1%.

53-годишният Лохнер е независим, но реши да застане под знамето на крайнодясната AfD за вота.

На първия тур Лохнер си осигури една трета от гласовете, но успя да увеличи дела си на втория тур. Местните Зелени и социалдемократите отпаднаха след първия тур и дадоха подкрепата си зад Долингер-Кнут.

Разположен на 30 километра югоизточно от Дрезден, Пирна има около 40 000 жители. Градът е известен преди всичко с почти идеално запазения си стар град.

Резултатът от неделя идва само няколко дни след като вътрешното разузнаване на източната провинция Саксония определи AfD като дясна екстремистка партия.

През август Ханес Лот беше избран за първи кмет от същата партия на община - Raguhn-Jeßnitz в провинция Саксония-Анхалт - но това бе регион с едва 9 000 жители.

През юни партията спечели първите си избори за областен съвет с кандидат Роберт Сеселман в област Зонеберг в Тюрингия.

Крайнодясната партия е във възход в Германия, като проучвания показват, че около един на всеки пет гласоподаватели казват, че биха гласували за AfD, което я прави втората най-популярна партия след Християн-демократическя съюз.

В източните германски провинции делът на гласоподавателите, желаещи да гласуват за AfD, възлиза на над 30%.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе,къде се и з г у би

    16 1 Отговор
    Наш т и ш е. Ш у м о в от Германия.Видя,че от ж у р н а л и с т и к а. файда няма.По-добре е да б е р е ш. джилязу и бакър
  • 2 Да знайш

    45 1 Отговор
    Всички неудобни на либералните англосаксонски изроди се дамгосват като крайнодесни или диктатори...

    Коментиран от #4

  • 3 Гогоогог

    41 2 Отговор
    Дойче зеле и соросоидните сега плачат като нашите барбита
  • 4 151262

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да знайш":

    Или крайнолеви екстремисти и пр.
  • 5 Мунчо юмручето

    36 1 Отговор
    Тия сега ще ги изкарат по черни от Адолф щом нямат джендери черни и исламисти във листата значи са крайно десни и много лоши

    Коментиран от #8

  • 6 Германец

    2 42 Отговор
    АфД са финансирани от Кремъл и скоро ще бъдат забранени.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Дддддддддд

    31 1 Отговор
    Абе да идват десни леви или даже марсианци в германската власт-че със сегашните управници нещата стават все по-зле и зле.За няма и месец,цените на едни и същи неща вече са почти двойно по-скъпи-а за ток и газ да не говоря...-от години живея в Германия ама такова чудо не е имало...

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ти си германец хахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Германец":

    от къде си ?долно воден асеновград хахах бегай в лявата лента бе джендър
  • 11 Крайно десен

    15 0 Отговор
    Преди бях наричан, човек с нормални центристки либерални убеждения и за нормални човешки ценности и морал.
    Но след като всички партии, леви, центристки и десни, по поръчка станаха крайно леви, марксически, демонични, перверзни и психопати, почнаха да ме наричат- крайно десен!

    Какво става бе? Опомнете се!
    А и медиите им пеят в същия хор.
  • 12 Браво, браво

    16 1 Отговор
    Аз точно тези избирам. Не са крайни и не са десни. Те са единствените за народа. Другите искат масова миграция, при това вече над 50 милиарда евро годишно отиват за новодошлите! Е, луд ли съм да давам пари на чужденци за да.ми пречат тука???
    Те също искат да се разследва всичко, около проекта-ковид. А управляващите и всички други парти НЕ искат. А вече има умрели от тези зарази и лечения. Трябва си разследване, какво стана и и кой ни набута в тази диктатура? Всичко в тази система е ЛЪЖА.
    Отделно "Алтернативата . " Не иска да воюваме и да хвърляме пари на фашистката хунта в крайната, не иска да има забрана на отопление на дърва, въглища, атомна енергия... Зелените дебили превърнаха Германия в диктатура. Е, вдигам две ръце за Алтернативата и ще ги избирам, докато Шолц, Урсула, Аналена, цялата тази паплач не отиде в затвора . Ура другари!!! За Алтернативата....
  • 13 Град Пирна е

    10 0 Отговор
    Малко градче, близко до Дрезден. До там има и градски влакчета често. Източните немци помнят още, какво направи фашизма с град Дрезден. Анлго-саксоните дойдоха на 19 февруари 1945 г със самолети и хвърлиха хиляди тонове бомби. Убиха за късо време над 100 000 жени, деца и старци, мъжете бяха предимно вече убити в СССР. И защо, защо Англия и САЩ унищожиха този чудесен, немски град в КРАЯ на войната? В Дрезден тогава нямаше армия, поделения, оръжие или командни пунктове. ЗАЩО?
    Англия и САЩ убиват предимно цивилно население, понеже това дава бързи резултати, имаш "успехи", казваш колко хиляди си убил за денонощие и изкореняваш генофонда на противника. Тези са такива от край време. Жени, деца, болни, пенсионери са им целта. Но иначе, около Сталинград няма да ги намериш. Мишки са.

    Коментиран от #18

  • 14 Шваб

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Германец":

    За това не знам, но знам кой финансира и назначава сегашните политици в Германия!

    А ти знаеш ли, щом си германец?

    Коментиран от #16

  • 15 Реплика

    7 0 Отговор
    С какви аргументи вътрешното разузнаване на провинция Саксония определя AfD като екстремисти???
  • 16 Оня е дженди, не е

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шваб":

    От нашите :)! Аз знам, кой ни набута във фашизма.
    Олигарсите в сащ. Шваб и уж "световен" и уж "икономически" форум от Давос в Швейцария.
    Дълбоката държава в сащ и в Европа. Печатарите на доларите. Ротшилд, Рокфелерите, Морганите, Барухите, все трилионери. А това Урсула, Шолц, Аналена, Хабек, Линднер това всиокото е офисен планктон, двуноги без много мозък. Сложени от онези мошенници, да ни затриват. И те много успешно ни прежалват от години вече. И миграцията пак е работа на Сорос, зелените дебили и продажниците. Те унищожават Европа. Свръхбогатите искат сами да живеят на планетата, без нито един българин. Кажи го това на всички българи, да го знаете! На къде ви води ЕС. Към кланицата...
  • 17 Брато, аз вече цял живот

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дддддддддд":

    Живея тука и последните 15 г немците много яко закъсаха. Вече мисля да си събера багажа и в Благоевград или Петрич. По-на юг, към Гърция. В Гърция ме е страх и там е "демокрация"! Там е по-евтино, къща да си купиш на морето, но гърците са много "по-напред" с демокрацията. В България поне хората разбират, че демокрацията е прах в очите и рано или късно, ДАНС, полицията, армията и всички ще се осъзнаем, хора. Лъжат ни. Искат да ни утрепат, ей! Дали със зарази, дали с инжекции, дали с война, дали с граждански войни или след мачове, полицията да ви утрепе на демонстрация...все тая, КАК. Народът се явява ИЗЛИШЕН. За това вдигат цените, забраняват колите, тормозят с парното, превръщат децата в 35-ти пол, унищожават ТЕЦ-ове, подаряват всичко, даже и земята вече на богаташи от чужбина .. искат да ни ликвидират... Дайте да се обединим и си направим една наша си система? Без ЕС, без САЩ, без НАТО, без Урсулята и без шмъркачи, тагаренковци и Кирчовци... Ако сме по отделно, лесно ще ни ликвидират със забрани, с инжекции, със зарази.... НО, ако сме заедно, даже от Галактическата федерация ще ни помогнат. Давайте да сме заедно, против световния фашизъм!!!
  • 18 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Град Пирна е":

    А в град Дрезден има ли паметник на англо-американските летци?Щото в София има и за умнокрасивите жълтопаветници е място за поклонение и преклонение.

    Коментиран от #19

  • 19 Няма такъв

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    От другата страна на Елба, в Новия град има един паметник на Август, силния на кон. Но на американските летци не са направили. До скоро, до преди обединението имаше една черква, разполовена по средата от авиобомба от 1945-та г. Но, когато се обединиха, я отремонтираха и вече не е счупена по средата. Мостът през реката, който е до Земпер операта се казваше "Димитров мост" на името на нашия комунист, Георги Димитров. НО, след обединението му смениха името. Вече не е Димитров...Дрезден е хубав град. Елате да го видите.

    Коментиран от #22

  • 20 Бъдеще

    2 0 Отговор
    Дано се запази този тренд, и да се прояви най вече на европейските избори. Дано Европа избере мислещи хора, за които европейците са преди всичко, а не като сегашните евроатлантически карикатури...
  • 21 Минувач

    2 0 Отговор
    Да приемаме ли, че и АзГ са руска партия, както и над 20% от всички германци, които ги подкрепят? Питам, щото Костадинов редовно е там, гостува и изнася речи, на които му стават на крака и аплодират. Излично е да казвам, че Възраждане имат споразумение с тях за сътрудничество, както и с други десни партии на запад. Просто питам, щото явно АзГ споделят същите политически нагласи, както и Възраждане, но там нещо не ги обвиняват за русофилия.
  • 22 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Няма такъв":

    Благодаря за информацията,но ми е интересно кой е точно Август?

    Коментиран от #24

  • 23 Радвам се

    1 0 Отговор
    Дано да съставят и правителство скоро. Там си имат традиции за справяне с гостуващи популации.
  • 24 Този е много странна

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    Фигура. Август силният 1694 г до 1733 г е живял. Бил е шеф на Саксония, крал на Полша и също шеф и на Латвия? Отдавна са били много смесени? Починал е 1733 г във Варшава. Ама ето, днеска го има на един златен кон в "Новия град" на Дрезден, близко до хотел Белвю. Роден е в Дрезден и тука е бил Фюрст.
    От другата страна на моста, в Стария град е прочутата опера, на брега на Елба. Там има супер опери на Моцарт. Идеална акустика и билетите не са скъпи. До 100 евро и си вътре. Коледа тука не е скъпо. В западната е по-скъпо, отколкото в източната Германия.
Новини по държави: