Отидете към основна версия

1 433 19

Южна Корея към протестиращите лекари: Прекратете стачката или ще ви отнемем лиценза

  • южна корея-
  • стачки-
  • лекари-
  • медицински лиценз-
  • протестиращи

Около 9 000 лекари стажанти без работа от началото на миналата седмица

Снимка: БГНЕС

Младите лекари в Южна Корея са принудени да приключат стачката си до края на февруари, в противен случай ще бъдат подложени на съдебно преследване и лишаване от медицинските им лицензи. Това заявление беше направено от правителството на страната и предадено от Асошиейтед прес и News.bg.

Около 9 000 лекари стажанти без работа от началото на миналата седмица. Медиците в страната протестират срещу плана на правителството да увеличи приема в медицински училища с около 65%.

Според правителството в Сеул има нужда от повече лекари за справяне с проблема със застаряващото население на страната. Според стачкуващите университетите не могат да се справят с толкова много нови студенти. Протестиращите посочват, че планът няма да разреши хроничния недостиг на лекари в някои ключови, но нископлатени области като педиатрията и спешните отделения.

Заместник-министърът на здравеопазването Парк Мин Су заяви, че правителството няма да търси дисциплинарна отговорност на стачкуващите лекари, ако те се върнат на работа до края на месеца. Той поясни, че тези, които не се съобразят в волята на правителството ще останат без медицински лиценз поне за три месеца.

Съгласно законодателството на Южна Корея правителството може да издава заповеди за връщане на работа на лекари и друг медицински персонал, когато види сериозни рискове за общественото здраве. Неподчинението може да доведе до глоба, затвор и отнемането на лиценз.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: