Отидете към основна версия

1 617 11

ЕС: Референдумът в Крим е нелигитимен

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • ес-
  • жозе мануел барозу-
  • херман ван ромпой

ЕС обмисля следващи стъпки срещу Русия заради Украйна

Снимки АП/БТА

Европейският съюз предприема стъпки за нови санкции срещу Русия, тъй като мнозина смятат, че днешният референдум в Крим е предварително планиран ход от страна на Москва, която се се е превърнала от предпазлив партньор в дипломатически противник в течение на няколко месеца, пише АП.

ЕС официално осъди референдума в Крим, като го определи като "незаконен и нелегитимен".

"Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът от него няма да бъде признат", съобщиха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу в съвместно обръщение. Този референдум "противоречи на украинската Конституция и на международните правила", допълниха те.

Предвид последните събития външните министри ще "обсъдят ситуацията утре в Брюксел и ще се произнесат за допълнителни мерки съгласно декларацията на държавните и правителствените ръководители на 6 март", се казва още в комюникето.

Дипломати от ЕС работеха трескаво през уикенда, за да създадат списък на руски и украински представители, подкрепящи Русия, на които да бъдат наложени санкциите, съобщи дипломатически източник. Посланиците на 28-те държави членки на ЕС ще проведат среща в късния следобед, за да изготвят списъка с хора, на които ще бъдат замразени авоарите и ще се забрани издаването на визи, ако Русия не започне бързо намаляване на напрежението.

Списъкът ще бъде оповестен преди провеждането на срещата на министрите, която трябва да започне утре в 9,30 ч. "Решение на кризата може да бъде намерено само, ако работим заедно в дипломатически план, включително чрез преки разговори между украинското и руското правителство", заявиха Барозу и Ромпой.

В зависимост от развитието на ситуацията между Москва и Украйна, по-нататъшни санкции биха могли да последват по време на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС, която започва в четвъртък.

Това решение "трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", подчертават те. "Призоваваме Русия да изтегли въоръжените си сили, за да ги намали до нивата им преди кризата, и те да останат в постоянните си казарми в съответствие със съществуващите споразумения", допълват европейските лидери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини