Last news in Fakti

16 Март, 2014 10:55 894 0

Крим гласува дали да стане част от Русия

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • референдум

ЕС и САЩ категорично заявяват, че референдумът е нелегитимен

Днес Крим гласува дали да се присъедини към Русия или да остане част от територията на Украйна, но с по-голяма автономия. Право на глас имат около 1,5 милиона души.

Те трябва да отговорят на два въпроса: „Искат ли завръщане към конституцията от 1992 на току-що отделилата се от Съветския съюз бивша съветска република“ и „Искат ли полуостровът да се присъедини към Русия като нов субект на федерацията“.

На практика обаче референдумът има чисто символично значение, тъй като голямото мнозинство кримски граждани са с руски произход и със сигурност ще гласуват за присъединяване към Русия. Очаква се между 80 и 90 на сто от гласоподавателите да се обявят „за” обединяване с Русия. Въпреки това кримските татари бойкотират изборите.

Кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12% от жителите на автономията - са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов беше един от първите жители на полуострова, които гласуваха. Председателят на Върховния съвет на републиката Владимир Константинов също даде своя глас. Пред журналисти той заяви, че е гласувал за добро и щастливо бъдеще на Крим.

Избирателният ден ще продължи от 8 до 20 ч., а резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март, съобщава ИТАР-ТАСС.

Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни. Допитването ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.

Референдумът бе заклеймен като "незаконен " от Киев и Запада, но има силната подкрепа на Москва, коментира Би Би Си. САЩ и ЕС предупредиха, че ще наложат допълнителни строги санкции на руските официални лица, ако референдумът се състои.

Вчера Русия наложи вето на проекта за резолюция на ООН срещу референдума в Крим. Изготвеният от САЩ документът бе подкрепен от 13 от членовете на Съвета. Китай, който се счита за руски съюзник по много въпроси се въздържа от глас, но заяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна. Русия бе единствената страна, която гласува против, но тъй като е постоянен член в Съвета за сигурност на ООН, разполага с право на вето и може да блокира всяко решение на тази инстанция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: