Last news in Fakti

17 Март, 2014 11:52 1 394 3

Крим обяви независимост от Киев

  • крим-
  • украйна

Външните работи на Общността ще обсъдят днес конкретен списък с имена, списъкът може да бъде утвърден от държавните и правителствените ръководители на ЕС в четвъртък и петък

Парламентът в Крим формално обяви независимост от Украйна и обяви своето присъединяване към Руската федерация, предаде Би Би Си.

Това става ден след като в неделя на бързо свикан референдум 97% от живеещите на полуострова се обявиха за отцепване от Киев. Крим е де факто под контрола на руски части от края на февруари.

Република Крим призовава Организацията на обединените нации и всички страни по света да я признаят за независима държава, се посочва в декларацията, одобрена от сепаратисткия парламент.

Република Крим възнамерява да изгради отношенията си с другите държави въз основа на равенство, мир, взаимно добросъседско сътрудничество и други общоприети принципи на политическото, икономическото и културното сътрудничество между държавите, се посочва в документа.

Долната камара на руския парламент - Думата ще приеме в най-кратки срокове законите, необходими за влизането на Крим в Русия, обеща заместник-председателят на Думата Сергей Неверов.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия.

Външните работи на Общността ще обсъдят днес конкретен списък с имена, списъкът може да бъде утвърден от държавните и правителствените ръководители на ЕС в четвъртък и петък.

В поредния телефонен разговор президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама отново се разминали в оценката за ситуацията в Крим.

Обама твърдо подчертал, че не признава резултатите на допитване, извършено под дулата на руските автомати. Путин пък контрирал, че са спазени всички изисквания на международното право.

Близо 40 000 души реши да мобилизира парламентът на Украйна - Върховната Рада заради проведения в неделя референдум в Крим. В същото време правителството реши да не изтегля своите части от полуострова.

Русия предложи да се създаде „Група за подкрепа“ на Украйна, която да посредничи за уреждане на украинската криза, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex xela

    8 0 Отговор
    Кога ли България ще анексира Македония????

    Коментиран от #2

  • 2 nakata88bg .

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "alex xela":

    когато македонци видят в България нещо повече, отколкото сега виждат в Македония
  • 3 ярослав станчев

    6 0 Отговор
    И ся ко прайм?Веднага чичо Барак да праща 6-ти флот в Черно море.
    Ххехехе ще прати той,ама Руската мечка моментално ще му излекува хроничния запек....... с поглед.
Новини по държави: