16 Март, 2014 20:36 2 546 4

95% са казали ДА на референдума в Крим - Обновена в 23.04

  • украйна-
  • крим-
  • референдум-
  • русия

Приключи референдумът за присъединяване на полуострова към Русия

95% са казали ДА на референдума в Крим - Обновена в 23.04 - 1
Снимка АП/БТА

95% от жителите на Крим, които са участвали в днешния референдум, са подкрепили присъединяването на региона към Русия, посочва екзит пол проведен от Кримският институт за политически и социални изследвания, съобщава РИА Новости.

Анкетата с кримските гласоподаватели на излизане от избирателните участъци е била проведена в повече от 200 секции от Републиканския институт за политически и социални изследвания.
До затварянето на участъците има по-малко от час.

Днес Крим гласува дали да се присъедини към Русия или да остане част от територията на Украйна.

Жителите на региона трябваше да отговорят на два въпроса: „Искат ли завръщане към конституцията от 1992 на току-що отделилата се от Съветския съюз бивша съветска република“ и „Искат ли полуостровът да се присъедини към Русия като нов субект на федерацията“.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов нарече "историческо" решението, изразено на референдума за присъединяване на украинския полуостров към Русия.

„Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", написа Аксьонов в Туитър.

Върховният съвет на Крим ще оформи още в понеделник официална заявка за влизане на украинската автономна република в състава на Руската федерация (РФ), съобщи първият вицепремиер на правителството на Кримската автономна република Рустам Темиргалиев.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република. Според руската агенция ИТАР-ТАСС хората продължават да прииждат.

На площада се веят руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизат един след друг различни артисти, вокални групи и състави. Очаква се тържествено да бъдат обявени резултатите от референдума. Очакват се телевизионни включвания от градовете Керч и Севастопол.

На сцената излизат местните политици Владимир Константинов, който е предсадетел на парламента на Крим, и премиерът на автономната република Сергей Аксьонов.

В тържественият концерт завършват руската група "Любе" и руската артистка Вики Циганова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    10 0 Отговор
    честито на кримчани!

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "nakata88bg .":

    И много "по...здрави" на Обама...

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    да е жив и здрав! все пак той инвестира 5млрд доллара и няколко години.... за да се върне Крим в РФ!!!
  • 4 woody

    0 9 Отговор
    ....Прости им господи,те не знаят какво правят...още по малко какво ги чака!....
Новини по държави: