Last news in Fakti

16 Март, 2014 19:34 1 613 11

ЕС: Референдумът в Крим е нелигитимен

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • ес-
  • жозе мануел барозу-
  • херман ван ромпой

ЕС обмисля следващи стъпки срещу Русия заради Украйна

ЕС: Референдумът в Крим е нелигитимен - 1
Снимки АП/БТА

Европейският съюз предприема стъпки за нови санкции срещу Русия, тъй като мнозина смятат, че днешният референдум в Крим е предварително планиран ход от страна на Москва, която се се е превърнала от предпазлив партньор в дипломатически противник в течение на няколко месеца, пише АП.

ЕС официално осъди референдума в Крим, като го определи като "незаконен и нелегитимен".

"Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът от него няма да бъде признат", съобщиха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу в съвместно обръщение. Този референдум "противоречи на украинската Конституция и на международните правила", допълниха те.

Предвид последните събития външните министри ще "обсъдят ситуацията утре в Брюксел и ще се произнесат за допълнителни мерки съгласно декларацията на държавните и правителствените ръководители на 6 март", се казва още в комюникето.

Дипломати от ЕС работеха трескаво през уикенда, за да създадат списък на руски и украински представители, подкрепящи Русия, на които да бъдат наложени санкциите, съобщи дипломатически източник. Посланиците на 28-те държави членки на ЕС ще проведат среща в късния следобед, за да изготвят списъка с хора, на които ще бъдат замразени авоарите и ще се забрани издаването на визи, ако Русия не започне бързо намаляване на напрежението.

Списъкът ще бъде оповестен преди провеждането на срещата на министрите, която трябва да започне утре в 9,30 ч. "Решение на кризата може да бъде намерено само, ако работим заедно в дипломатически план, включително чрез преки разговори между украинското и руското правителство", заявиха Барозу и Ромпой.

В зависимост от развитието на ситуацията между Москва и Украйна, по-нататъшни санкции биха могли да последват по време на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС, която започва в четвъртък.

Това решение "трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", подчертават те. "Призоваваме Русия да изтегли въоръжените си сили, за да ги намали до нивата им преди кризата, и те да останат в постоянните си казарми в съответствие със съществуващите споразумения", допълват европейските лидери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mun4o

    3 0 Отговор
    ЩООООО?

    Коментиран от #3

  • 2 Easy ryder

    8 0 Отговор
    Да бе като бомбардираха Сърбия не беше незаконно и нямаше проблем да отделят Косово.Сега обаче не им изнася и референдума бил незаконен.
  • 3 woody

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "mun4o":

    ".... статута на Крим в границите на Украйна е потвърден от редица международно признати договори, по които страна е и Русия. ....."Затова....Косово няма нищо общо....

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 васил димчев

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "woody":

    Другарю туркофил Автономната кримска република не е Украйна.

    И Турчинов не е избран от Украинският народ.

    Всеки народ има право да си определи управлението и това се отнася и за Автономната Кримска република. където 60% от населението са руснаци.



  • 5 nakata88bg .

    9 0 Отговор
    в Русия при население 140млн живеят 180 народности - и да не бяха многото руснаци в Крим - това нищо не означава, още от времената на Древната Русь народите сами се присъединяваха към Русия
  • 6 Монго

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "woody":

    Исторически данни за "нарушени" международни договори от всичките споменати в списъка държави, които благодарение на глобалният миротворец САЩ, бяха "демократизирани". Какво щяхме да правим ако ги нямаше САЩ, кой щеше да бди над международните договори и мира на планетата-http://antipropaganda.comxa.com/Woenni.html
  • 7 Монго

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "woody":

    "Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, даде да се разбере премиерът Реджеп Тайип Ердоган" , ето още един кандидат миротворец, ама той може да почука и на нашата врата...
  • 8 Igor Kulagin

    6 0 Отговор
    Поглед през времето от Ванга
    -Не затваряйте вратата към Русия, тя е вход и изход за България
    -Уважавайте Русия и не се доверявайте на американците - нищо добро не може да се очаква от тях. Помощ може да дойде само от Русия. Тя е наша майка. Тя ни е помагала и пак ще ни помага.
    .-Помнете: републиките ще се върнат при Русия.
    -Русия ще си остане Велика Русия.
  • 9 woody

    0 8 Отговор
    ....Що така не търпите инакомислие бе хора?!....До вчера бях фашист,днес станах туркофил ...Що сипете обиди,от безсилие ли,що ли?!....Лошите отдавна са идентифицирани и надлежно заклеймени.....Питанката е защо добрите гледат да не останат по назад?...Защо не разберете,че мирна война и приятелска окупация няма?!....То оправдание винаги ще се намери,ама тогава каква е разликата?!....Тук гледам има дори жив свидетел,на това,как в древността народите сами се присъединявали към Русия-нищо,че и войник не е ходил....А точно прецеденти като Кримския,може да дадат повод на комшийте да почукат на вратата ни.....

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Монго

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "woody":

    Крим никога не е била изконна украинска територия. Крим е "придаден" към Украйна през 1954 год. от Хрушчов, когато Украйна е била част от СССР. Окупирани от руснаците там могат да се чустват само татарите , защото са имали ханство /част от Османската империя до 1783 г./.До 19-ти век самите украинци са се наричали русини, Руската империя ги е наричала малоруси."Украинците са народ-наследник на русите, още наричани русини, които в Ранното Средновековие създават обширна славянска държава - Рус, която покорила и присъединила към себе си съседните славянски племена и княжества на север и изток."-това е цитат от Уикипедия...
  • 11 nakata88bg .

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "woody":

    ти в космоса летял ли си? че тогава откъде знаеш, че земята е кръгла?! (по въпроса "жив свидетел на това, как в древността народите сами се присъединяваха към Русия") Явно думата "учебник" не ти е позната.....