Last news in Fakti

23 Август, 2003 13:41 3 589 1

Дяволът от Инголщат

  • audi-
  • rsr-
  • audi quattro

За хората, които са в час с автомобилните събития от световна величина, вече е ясно, че подготовката за предстоящото през следващия месец моторшоу във Франкфурт на Майн вече е започнала. Повечето от ключовите “играчи” там също са известни, като без съмнение героят, който ще ви представим в този брой, ще се превърне в хит на изложението. Черният “дявол” е роден в халетата на Audi в Инголщад, като за да се появи на бял свят е получил още и

солидно донорство от Lamborghini

Благодарение на това прусаците вече с гордост могат да заяват, че скоро ще станат достойни членове на ексклузивния клуб на създаващите спортни удоволствия, за които 300 км/ч не са никакъв проблем. Всъщност германският концепткар със средно разположен двигател, носещ названието RSR, е натоварен не само с доста очаквания, но и с тежката задача да пребори конкуренцията. А последната не е никак слаба. На “младока” наистина ще му трябва добра спортна форма, за да се справи със съперници като Mercedes SLR, Ferrari F60, Porsche Carrera GT и Volkswagen Nardo.

Без съмнение обаче защемятаващото излъчване на возилото, изработено предимно от алуминий и въглеродни нишки, с цел да осигурява максимално ниско тегло, ще се понрави на повечето почитатели на високите скорости. И не може да бъде друго, след като гените, определящи “изисканата” му външност са моделирани от двама от корифеите в бранша - бащата на Lamborghini Murcielago - Люк Донкерволке и дизайнерският шеф на SEAT - легендарният Валтер де Силва. В резултат на това RSR представлява умело съчетание между класически спортен автомобил и най-новите технологични достижения в областта на автомобилостроенето... Така например скоростното возило е оборудвано с монтирани на покрива микрокамери, които следят за пътната обстановка зад и в страни от возилото, като “доставят” информацията на водача на специално монтиран за целта монитор в салона. Светодиодните предни фарове пък организират истинска светлинна фиеста през нощта.

По подобие на основния конкурент - Mercedes-Benz, който напоследък в значителна степен започна да използва техническите решения на партньора си във Формула 1 - McLaren, Аudi също решават да прибегнат до външна помощ при създаването на своя суперкар. Естествено решението им ги отвежда при едни от най-добрите - италианците от Lamborghini, които не само участват с експертни мнения и оценки, но и предоставят своя платформа за създаването на RSR. За “щедростта” на апенинците говори фактът, че RSR е създаден върху същата платформа (L140), на която стои и последната гордост на Lamborghini - моделът Gallardo. От последния е заимствана и

ревящата хала

задвижваща тежкото 1.4 тона возило. Шестлитровото V-oбразно чудовище с десет цилиндъра наистина подскзва, че 360 км/ч максимална скорост не биха били проблем. Агрегатът осигурява мощност от 500 к.с. и въртящ момент от 500 Нм, който се достига при максимално ниски обороти. От Audi пък се заели в момента да разработват специално пригодена за тези параметри на двигателя FSI-система за директно впръскване на горивото, която още повече ще оптимизира работата на двигателя и разхода на гориво.

Освен това RSR ще разполага и с шестстепенна скоростна кутия Tiptronic, при която предавките ще могат да бъдат сменяни изцяло по подобие на болидите от Формула 1 - с помощта на две копчета, разположени на волана. Неизменно присъствие получава и разработената изцяло от Audi Quattro-концепция. Статистиката при ускорението е много повече от “сухи” цифри. Инголщатският дявол ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 сек. По-трудното “тестче” - от 0 до 160 км/ч се изпълнява от RSR без затруднение за близо 9.0 сек. Освен това обаче от Audi смятат да зашеметят потенциалните купувачи на серийния RSR и с цена. Германците се надяват да успеят да наложат пазарна цена от 80 000 евро, което е половината от сумата, която бихте похарчили за новичко Porsche Carrera GT и близо една трета от 250-те хиляди, които бихте изръсили за маниашкия McLaren-Mercedes SLR. Така, че баровци - замислете се...!

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex

    1 2 Отговор
    ave vidy go i go karah 6efami predi sedmica go vze da vi kaja ne mi se kara nemoga da mu nasity benzin ....