Last news in Fakti

31 Декември, 2004 16:45 2 238 0

Мотосалони 2004

  • моторно шоу-
  • бирмингам-
  • kawasakininja zx-rr-
  • suzuki s32-
  • bike magazine

Изложението на коли и мотори в Есен се проведе от 26-и ноември до 5-ти декември. На него бяха показани различни камиони, коли и мотори. Освен традиционните двуколесни, имаше и ценни и уникални едноколесни и двуколесни техни събратя, както и мотори със странични коли. Една от атракциите бяха странните хибриди между кола и мотор, конструирани от почитатели на Harley-Davidson. През 1903 година 23-годишният Уилям Харли и 20-годишният Артър Дейвидсън конструират състезателна машина. Така започва историята на най-известната в света марка мотори. Те имат многобройни почитатели по цял свят, дори маниаци. Някои от тях подобряват машините си или си измислят техни варианти, част от тях бяха изложени в Есен. Нов дизайн за мотори също беше показан от един от водещите конструктори на коли. Неговият Monotrace е доста оригинално измислен - двете му колела са със съвсем различни диаметър и ширина. Двигателят е на Yamaha, вместимостта - 1000 кубика, мощна е колкото150 коня и тежи 300 килограма.

Моторно шоу в Болоня

От 4-12 декември в италианския град Болоня се проведе последното за тази година моторно шоу. На него водещи производители на коли и мотори показаха своите машини. Aprilla, печелили титлата световен шампион при производителите 24 пъти досега, показаха моторите, използвани тази година в класове 125, 250 и MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм. Derbi показа за пръв път спортния GP1 scooter и за първи път в Италия 50, 125, 250, 200cc Boulevard, Atlantis Two Chic, версиите GPR 125 и GPR Nude 12, Senda 125 4T и DRD Racing Limited Edition, Dirt Kid 100, DXR 200 и DXR 250 и Mulhacen 659. Kawasaki участваха с моделите Ninja ZX-6R, Ninja ZX-6RR, Z750S, VN1600 Class Tourer and KLE500, които показват за първи път в Италия. Honda също показа за пръв път пет нови разработки.

Освен тях имаше и повече от 100 стари модела, но в новите цветове за 2005 година. Honda Италия награди своите шампиони. Няколко моторни състезатели бяха почетени на изложението със "Златна каска". В категория MotoGP Валентино Роси грабна трофея, а Дани Педроса и Андреа Довциозо спечелиха приза съответно в клас 250 и 125 кубика. Давид Бривио взе наградата за най-добър треньор. Валентино Роси имаше възможността да седне зад волана на Toyota Corolla WRC. Световният шампион от MotoGP участва в двадесетия мемориал "Bettega Totocalcio & Totogol", който се проведе на Lonsdale Arena. Роси отбеляза че се е чувствал добре както на асфалта, така и на пясъчните участъци на специалното трасе и че много се е забавлявал, макр че нямаше късмет и след сблъсък със Peugeot 307 на световния шампион от ралито Маркус Гронхолм, не можа да завърши. "Те са си истинските шампиони в този спорт и е много трудно да се състезаваш срещу тях. Ралито винаги е било моя страст и го предпочитам пред Формула 1, макар че ги харесвам и двете. Във Формула 1 цари наистина професионална атмосфера, но е малко стерилно и дистанцирано. В ралито можеш да видиш механиците как работят по време на почивките и е вълнуващо да го гледаш."

Моторно шоу в Бирмингам

На състоялото се международно изложение на мотори в Националния изложбен център в Бирмингам през ноември тази година една от "звездите" на Kawasaki беше KawasakiNinja ZX-RR. Моторът, с който Накано спечели третото място в тазгодишното издание на Гран При в Япония и десето място в крайното класиране в клас MotoGP беше изложен на щанда на Kawasaki. Накано посети изложението само за два дни поради доста натоварения си график. "Никога досега не съм бил на моторно шоу в Англия, и бях впечатлен от познанията и ентусиазма на всички, с които говорих в Донингтън парк тази година и с нетърпение очаквам да видя отново британските почитатели на спорта догодина" - заяви Накано. Специално място бе отделено за Carole Nash Classic Feature, където бяха изложени байкове от минали години и където също така се продаваха аксесоари за класически мотори. Моторът на снимката е Suzuki S32, реконструираният модел на Хайди Кокертон, който бе избран за Carole Nash мотор на 2004 година.

Едно от забавленията беше минипистата на Eurosport, където посетителите над дванадесет години имаха възможност да карат най-малките мотоциклети. Имаше и показни изпълнения от опитни мотоциклетисти. На Scooter Arena навършилите 16 можеха да пробват най-новите скутери под ръководството на квалифицирани инструктори. Екипировка също бе осигурена от организаторите. Посетителите можеха да учасват в надпревара на специално конструираната KTM supermoto писта. На арената на Bike Magazine също имаше състезания - този път между най-добрите състезатели в Англия. Дъги Лампкин премери сили с други британски шампиони на специално коснтруирана за събитието писта. А на сцената на MCN Race Paddock в безплатно шоу зрителите имаха възможност да видят какво е да имаш VIP достъп до състезанията и да погледнат зад кулисите на тимовете, които се състезаваха тази година в MotoGP, World Superbike и British Superbike Series. Естествено, и моторите, и състезателите бяха там.

Любен Тодоров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА