Last news in Fakti

10 Май, 2004 21:24 2 661 0

Шведски културист

  • saab-
  • 9-7х-
  • saab 9-7x

От няколко години насам скандинавският автомобилен концерн Saab не спира да върви нагоре по пътя към успеха, като почти на всяко крупно изложение за четириколесни поднася по някоя нова изненада на своите почитатели и разбира се, за зла участ на своите конкуренти. Последната гореща новина от Полярния кръг бе “съобщена” на американска земя - по време на традиционното моторшоу в Ню Йорк. Там посетителите имаха възможност да се възхитят за пръв път на

шведския културист

носещ краткото обозначение 9-7Х. Зад иначе безличните символи обаче се крие последната гордост на викингите, която представлява не какво да е, а луксозен SUV. Всъщност шведите са пълни дебютанти в този клас, но според единодушното мнение на специалистите това няма да им попречи да навлязат в него с гръм и трясък.Иначе дългото 4 910 мм возило е разработено на платформата, използвана при направата на Chevrolett Trailblazer, което не би следвало да учудва никого, предвид принадлежността на скандинавския концерн към гиганта General Motors. Освен това Saab 9-7X ще започне да се произвежда серийно още през първата четвърт на следващата година, при това именно в Съединените щати. Очаква се луксозният SUV да се търгува предимно на северноамериканския пазар, като идването му на Стария континент засега е с голяма въпросителна. Цената му в САЩ ще бъде между 35 000 и 45 000 долара.

Ако пък съдбата случайно ви срещне очи в очи с шведското четириколесно, то определено няма да изпитате сериозни затруднения при разпознаването на родовата му принадлежност. Няма как да сбъркате типичната в дизайнерско отношение за новите автомобили на Saab радиаторна решетка, трите впечатляващи въздухозаборника отпред, както и специфичното оформление на дъгите на калниците и серийно монтираните осемнадесетцолови алуминиеви джанти. На фона на тези типични белези обаче дизайнерите съумяват да придадат на 9-7X и негова собствена идентичност, като при това по-скоро е търсено спортно-елегантното внушение, а не грубата сила типична за повечето SUV-ове.

При изработката на интериора конструкторите явно отново са се придържали към концепцията, наложила се при създаваните през последните три-четири години студийни разработки - кокпитът изцяло наподобява усещането за командно табло на самолет. В

техническо отношение

създателите на Saab 9-7X гласуват доверие на четиристепенна електронно управляема автоматична скоростна кутия, която може да бъде “вързана” по желание на клиента с два различни агрегата. На разположение ще бъдат шестцилиндров редови двигател с работен обем 4.2 литра, мощност 275 к.с. и въртящ момент от 372 Нм, както и V-образен осемцилиндров мотор с работен обем 5.3 литра, мощност 300 к.с. и максимален въртящ момент от 442 Нм.

Серийно автомобилът ще бъде оборудван с двойно предаване, като за сигурността и стабилността ще се грижат антиблокираща система, система за разпределение на спирачното усилие, както и електронно стабилизираща система.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА